Business Internaţional

Tesla renunţă la a face maşini low-cost, pe fondul concurenţei vehiculelor electrice chinezeşti

Tesla renunţă la a face maşini low-cost, pe fondul...

Autor: Laura Buciu

06.04.2024, 10:38 225

Tesla a anulat maşina ieftină promisă de mult timp, pe care investitorii se bazau pentru a impulsiona creşterea ca producător auto de masă, potrivit a trei surse cu cunoştinţe despre acest subiect şi a mesajelor companiei, consultate de Reuters.

Constructorul auto va continua să dezvolte robotaxi care se conduc singuri pe aceeaşi platformă de vehicule mici, au spus sursele.

Decizia reprezintă o renunţare la un obiectiv mai vechi pe care şeful Tesla, Elon Musk, l-a caracterizat adesea ca fiind misiunea sa principală: maşini electrice accesibile pentru mase. Primul său „master plan”, din 2006, prevedea fabricarea mai întâi a modelelor de lux, apoi folosirea profiturilor pentru a finanţa o „maşină de familie cu costuri reduse”.

De atunci, Musk a promis în mod repetat un astfel de vehicul investitorilor şi consumatorilor. Nu mai departe de luna ianuarie, Musk le-a spus investitorilor că Tesla plănuia să înceapă producţia modelului accesibil la fabrica din Texas în a doua jumătate a anului 2025, în urma unui raport exclusiv al Reuters care detalia aceste planuri.

Cel mai ieftin model actual al Tesla, Model 3 sedan, se vinde la un preţ de aproximativ 39.000 de dolari în Statele Unite. Vehiculul entry-level, acum dispărut, descris uneori ca Model 2, ar fi trebuit să înceapă de la aproximativ 25.000 de dolari.

Tesla nu a răspuns solicitărilor de comentarii. După publicarea articolului, Musk a postat pe site-ul său de socializare X că „Reuters minte (din nou)”. El nu a identificat nicio inexactitate specifică.

Această schimbare radicală vine în contextul în care Tesla se confruntă cu o concurenţă acerbă la nivel global din partea producătorilor chinezi de vehicule electrice care inundă piaţa cu maşini cu preţuri de până la 10.000 de dolari.

Planul pentru robotaxi fără şofer, care ar putea dura mai mult timp pentru a fi livrat, prezintă o provocare inginerească mai dificilă şi mai multe riscuri de reglementare.

Două surse au declarat că au aflat de decizia Tesla de a renunţa la Model 2 în cadrul unei întâlniri la care au participat zeci de angajaţi, una dintre ele spunând că întâlnirea a avut loc la sfârşitul lunii februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO