Business Internaţional

În timp ce polonezii caută să muncească în plus din cauza scumpirilor, şeful băncii centrale se laudă cu „măreţul“ succes în îmblânzirea preţurilor şi acuză presa deţinută de străini că minte „24 de ore din zi“ cu privire la inflaţie

În timp ce polonezii caută să muncească în plus din...

Autor: Catalina Apostoiu

10.10.2023, 00:05 127

„Avem o situaţie în care majoritatea covârşitoare a presei, incluzând-o pe cea economică este în mâinile capitalului străin“, a declarat Glapinski. „Vor să facă rău Poloniei şi mint 24 de ore pe zi, fără încetare“.

Costurile de trai în creştere îi motivează pe 56% dintre polonezi să-şi caute suplimentar de muncă, relevă un sondaj recent realizat de agenţia de ocupare de forţei de muncă Tikrow, notează Warsaw Voice.

Traiul scump şi dorinţa de a câştiga independenţă financiară determină de asemenea peste două cincimi dintre cei mai tineri polonezi, mulţi dintre care sunt studenţi, să-şi caute un job în plus.

Şeful băncii centrale poloneze, Adam Glapinski, susţine totuşi că banca a înregistrat un succes extraordinar în îmblânzirea scumpirilor şi este convins că inflaţia va continua să scadă rapid în trimestrele următoare.

Majoritatea economiştilor nu împărtăşesc însă optimismul guvernatorului NPB. După reducerea puternică a dobânzilor luna trecută, perspectivele privind inflaţia pe termen mediu au crescut vizibil.

Potrivit lui Leszek Balcerowicz, considerat arhitectul reformelor şi al redresării economiei Poloniei de după căderea comunismului, estimările lui Glanpinski potrivit cărora inflaţia va continua să scadă sunt complet nefondate.

În opinia lui Balcerowicz şi experţilor independenţi, inflaţia din Polonia este semnificativ mai mare decât rata raportată de biroul central de statistică al ţării.

La rândul său, şeful băncii centrale poloneze acuză presa, profesorii de economie şi economiştii care lucrează pentru bănci private că mint în permanenţă în legătură cu inflaţia din motive politice, scrie Notes from Poland.

Acesta sugerează că, pentru că au loc alegeri în această lună, aceştia încearcă să prezinte o imagine sumbră în locul „marelui succes“ înregistrat în îmblânzirea preţurilor.

„Avem o situaţie în care majoritatea covârşitoare a presei, incluzând-o pe cea economicăeste în mâinile capitalului străin“, a declarat Glapinski. „Vor să facă rău Poloniei şi mint 24 de ore pe zi, fără încetare“.

Comentariile acestuia reflectă îndeaproape retorica partidului de guvernământ Lege şi Justiţie. PiS a făcut adesea apel la o „repolonizare“ a presei locale.

Glapinksi a argumentat că presa induce în eroare publicul concentrându-se asupra ratei anuale a inflaţiei, care arată că preţurile sunt cu 8,2% mai mari decât în septembrie anul trecut, şi nu asupra celor lunare, care nu au mai crescut în ultimele cinci luni.

Glapinski i-a acuzat şi pe „aşa-numiţii economişti bancari“ că reproduc „mesajul zilei“ oferit de şefii străini. Acesta i-a îndemnat de asemenea pe profesori să nu repete astfel de idioţenii. „Asistăm la un succes extraordinar. Îmi pare rău că acesta a venit acum înainte de alegeri“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO