Business Internaţional

Tranzacţie gigant în America: Operatorul telecom AT&T este la un pas să cumpere conglomeratul media Time Warner. Time Warner este acum proprietarul Pro TV

Tranzacţie gigant în America: Operatorul telecom AT&T...

Autor: Bianca Dorobanţu

22.10.2016, 16:00 472

Gigantul american din telecomunicaţii AT&T ar urma să cumpere Time Warner, conglomeratul media care deţine HBO, CNN sau studioul Warner Brothers într-o tranzacţie de 73 de mld. de dolari, scrie Financial Times. 

Un acord între cele două companii ar putea fi semnat weekendul acesta, spun surse din piaţă. Zvonuri privind achiziţia au existat de câteva săptămâni, însă joi au luat amploare după un ce un raport al Bloomberg a dezvăluit că între cele două companii există discuţii la nivel informal.

AT&T şi Time Warner încă nu s-au înţeles pentru preţul achiziţiei, mai spun sursele. Acţiunile Time Warner au crescut cu 7,3% la 89,48 dolari, în timp ce acţiunile AT&T au scăzut cu 3%, ajungând la 37,49 de dolari, iar astfel compania a ajuns la o capitalizare de mai mult de 226 mld. dolari.

AT&T are deja o datorie de 120 de mld. dolari şi ar urma să o preia şi pe cea a Time Warner de aproape 22 mld. dolari.

Printre consilierii AT&T se află Peter Chernin, unul dintre foştii apropiaţi ai lui Rupert Murdoch, cel mai mare magnat media din lume. Chernin a refuzat să comenteze pe marginea tranzacţiei.

AT&T se grăbeşte să cumpere Time Warner de teamă că o altă companie i-ar putea lua-o înainte, pentru că şi Apple şi-a exprimat anul acesta interesul pentru achiziţionarea Time Warner, însă nu a venit cu o ofertă concretă.

Conţinutul furnizat de Time Warner, care variază de la seriale faimoase precum Game of Thrones sau filmele din seria Batman la drepturile de difuzare ale meciurilor de baschet din NBA este atractiv atât pentru companiile tehnologice, cât şi de pe piaţa media din industrie. Veniturile anuale ale companiei sunt de 28 de mld. de dolari, conform Bloomberg.

Pentru AT&T, achiziţia Time Warner ar însemna un conţinut exclusiv, care „ar ajuta la poziţionarea competitivă” faţă de rivalii din telecomunicaţii precum Verizon, T-Mobile şi Sprint SUA, spun analiştii pentru Financial Times.

Acum doi ani, un alt gigant media, 21Century Fox a vrut să cumpere Time Warner, însă tranzacţia nu a avut loc, scrie Bloomberg.

AT&T încearcă să-şi ţină abonaţii pentru a nu se duce către alternative online mai ieftine, care le oferă consumatorilor ori de câte ori doresc orice fel de conţinut, fie prin intermediul telefoanelor mobile sau al televiziunii.

Compania AT&T nu ar fi la prima mare achiziţie, după ce a cumpărat DirecTV anul trecut pentru 48 de mld. dolari, formând astfel cel mai mare serviciu american de televiziune cu plată.

Preluarea Time Warner de către AT&T i-ar permite companiei atât distribuţia, cât şi producţia la un nivel fără precedent a produselor pe piaţa media, creându-se unul dintre cei mai mari producători de divertisment din lume. Gigantul din telecomunicaţii deja deţine a doua cea mai mare reţea wireless din SUA şi cel mai mare serviciu de TV cu plată.

Time Warner a cumpărat o participaţie de 10% din Hulu, site care oferă consumatorilor conţinut video, asemănător Netflix, aliniindu-se în rândul proprietarilor de servicii video în valoare de 5,8 mld. de dolari, alături de conglomerate media precum Walt Disney, 21 Century FOX şi NBC Universal. Astfel, prin această achiziţie AT&T ar pătrunde în afaceri cu streaming video şi mai mult, subliniază Wall Street Journal.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO