Business Internaţional

Un comisar european evocă posibilitatea ca statele din Uniunea Europeană să achiziţioneze gaze în comun

Pentru a-şi reduce dependenţa de energia rusească, Finlanda şi Estonia au hotărât să construiască până în 2019 două terminale de gaze naturale lichefiate care vor fi interconectate printr-o conductă care va străbate Golful Finlandei. Foto: Shutterstock

Pentru a-şi reduce dependenţa de energia rusească, Finlanda şi Estonia au hotărât să construiască până în 2019 două terminale de gaze naturale lichefiate care vor fi interconectate printr-o conductă care va străbate Golful Finlandei. Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

19.11.2014, 00:04 291

Uniunea Europeană, cel mai mare consumator de energie din lume, ar trebui să caute modalităţi de a achiziţiona gaze naturale ca un grup, a declarat comisarul european al Uniunii Energetice slovacul Maros Sefcovic, citat de EurActiv.

Comisarul readuce astfel în actualitate o idee propusă de pe atunci premierul Poloniei Donald Tusk pentru ca statele Uniunii să aibă o putere de negociere mai mare în faţa Rusiei, cel mai mare furnizor de energie al Europei. Tusk va prelua de luna viitoare preşedinţia Consiliului European.

Criticii, unii chiar din Bruxelles, spun că planul cumpărătorului unic ridică probleme din punctul de vedere al legislaţiei antitrust şi că nu poate fi implementat în UE. Totuşi sprijinul primit de Tusk pentru o uniune energetică întărită s-a mărit pe măsură ce relaţiile dintre UE şi Rusia s-au deteriorat.

Slovacul Sefcovic consideră că UE ar putea avea o abordare progresivă în privinţa achiziţiilor comune.

„Suntem cel mai mare consumator de energie din lume. Ne plătim facturile la timp. Ar trebui să facem tot ce putem pentru a căuta modalităţi de a achiziţiona gaze naturale în comun“, a spus comisarul.

UE plăteşte aproximativ 400 de miliarde de euro pe an pe importurile de combustibili fosili, iar Comisia Europeană, structura executivă a UE, a stabilit ca priorităţi reducerea consumului de energie, diversificarea surselor de aprovizionare şi formarea unei uniuni energetice funcţionale bazată pe îmbunătăţirea infrastructurii şi a liniilor de interconectare.

Sefcovic a asigurat că va insista pe implementarea aşa-numitului al Treilea Pachet Energetic, legislaţie atacată de mai multe ori de preşedintele rus Vladimir Putin pentru că forţează companiile de energie să se separe de operaţiunile de distribuţie dacă vor să le utilizeze pentru a livra propriile gaze sau energie electrică. Acest pachet de legi face gazoductul rusesc South Stream ilegal în condiţiile în care Gazprom ar controla atât activele, cât şi gazele transportate. Moscova insistă pe construirea South Stream deoarece conducta va aduce gaze în centrul Europei ocolind Ucraina. Pentru a-şi reduce dependenţa de energia rusească, Finlanda şi Estonia au hotărât să construiască până în 2019 două terminale de gaze naturale lichefiate care vor fi interconectate printr-o conductă care va străbate Golful Finlandei.

În privinţa proiectului, Finlanda şi-a exprimat incertitudinea că acesta va fi sprijinit financiar de UE. „Entitatea va trebui să fie viabilă economic. La final, costurile investiţiei va trebui plătite de consumatorii de gaze“, a spus ministrul finlandez al economiei Jan Vapaavuori. Cele două ţări se aşteaptă ca UE să acopere 75% din costurile conductei, estimate la 200 de milioane de euro. Proiectul total a fost evaluat la 500 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO