Business Internaţional

Un fost sef al Merrill Lynch il acuza pe Stan O'Neal de lipsa unui succesor la conducerea bancii

09.11.2007, 17:57 18

Daniel Tully, fost CEO al bancii americane Merrill Lynch, considera ca Stan O'Neal a ruinat planul de succesiune utilizat in cadrul celei mai mari companii de brokeraj din Statele Unite inca de cand fondatorul acesteia, Charles Merrill, a decedat in 1956, scrie Bloomberg.
"Petreceam zile, luni intregi discutand in legatura cu planul de succesiune", spune Tully, in varsta de 75 de ani, care s-a retras cu un deceniu in urma dupa ce condusese firma timp de patru ani in anii '90.
Planul de succesiune se baza pe scenariul producerii unui accident, "hit-by-the-bus scenario" si presupunea recomandarea unui succesor pentru eventualitatea in care ceva i s-ar fi intamplat presedintelui.
Pentru prima data in istoria sa de noua decenii, Merrill nu are un lider nou din interior pentru a prelua pozitia ramasa libera in urma demiterii lui Stan O'Neal. O'Neal a indepartat atat de multi senior directori in timpul celor cinci ani in care a condus compania, incat nu exista niciun succesor evident din randul celor 64.200 de angajati ai acesteia.
Investitorii se bazeaza pe Alberto Cribiore, in varsta de 62 de ani, presedintele nonexecutiv interimar, sa aleaga un nou CEO. El a fost recrutat in cadrul board-ului de catre O'Neal in 2003 si nu s-a ocupat niciodata de tipul de investitii care au obligat Merrill sa realizeze reduceri ale valorii contabile a activelor in valoare de 7,9 mld. $ (5,4 mld. euro). Cribiore ii reprezinta pe membrii boardului care i-au acordat lui O'Neal libertate de miscare si au ignorat semnalele privitoare la viitoarea criza a pietelor de credit, spun investitorii Merrill.
"Nu exista nimeni care sa puna sub semnul intrebarii actiunile lui Stan pentru ca el nu tolera criticile", a spus Tully. "Este trist sa ne gandim ca trebuie sa recurgem la cineva din exterior."
Principalul candidat din exterior pentru pozitia de CEO ar putea fi Laurence Fink, in varsta de 54 de ani, care a vandut aproape 50% din BlackRock, firma de money management, catre Merrill anul trecut.
Fink, care a luat masa recent cu O'Neal, a discutat cu directorii Merrill Lynch despre o posibila preluare a functiei de CEO.
"Au luat mai multi candidati in vizor, dar vor sa mai caute", a declarat Jeanne Branthover, managing director in cadrul Boyden World, o companie de recrutare de directori din New York. Cautarea poate dura intre o luna si patru, a declarat ea.
In mod traditional, Merrill ii lasa pe candidati sa detina pozitia secunda un an sau doi. Astfel s-a produs transferul de putere de la Charles Merrill catre Winthrop Smith Sr., Michale McCarthy, George Leness, James Thomson, Donald Regan, Roger Birk, William Schreyer, Daniel Tully, David Komansky si O'Neal.
"Cultura firmei a fost afectata", spune Winthrop Smith Jr. in varsta de 58 de ani, fostul director al diviziei internationale de brokeraj a Merrill, care a demisionat in 2001 dupa ce a pierdut cursa pentru pozitia de CEO in fata lui O'Neal. "Intrebarea este daca firma isi poate reveni", a adaugat el.
Succesorul lui O'Neal se va confrunta cu problema pretului actiunilor, care a scazut cu 29% in acest an, a treia cea mai slaba performanta din randul actiunilor celor mai mari 12 companii de brokeraj din Statele Unite.
Actiunile Merrill au scazut cu 5,8% pe 24 octombrie, ziua in care O'Neal a anuntat pierderi de sase ori mai mari decat anticipase firma cu mai putin de trei saptamani mai devreme. Actiunile au recuperat 8,5% pe 26 octombrie pe fondul speculatiilor privitoare la posibilitatea inlocuirii lui O'Neal.
Exista de asemenea amenintarea unei reduceri a ratingului de credit si posibilitatea ca Merrill sa fie obligata sa realizeze noi reduceri ale valorii contabile a activelor. Pe 24 octombrie, firma S&P a redus ratingul de credit al Merrill de la AA- la A+, aratand ca perspectivele sunt negative din cauza "temerilor legate de managementul de risc al companiei".
"Cribiore va trebui sa decida agenda boardului", a declarat Roy Smith, profesor de finante in cadrul New York University si fost partener in cadrul Goldman Sachs Group.
"Caderea" lui O'Neal poate fi pusa partial pe seama esecului directorilor de a-i analiza modul in care a condus compania, spune Richard Ferlauto, director in cadrul American Federation of State, County and Municipal Employees.
Aproape toti cei zece directori din exterior ai Merrill au fost "instalati" in timpul conducerii lui O'Neal, inclusiv Cribiore. Platile acordate lui O'Neal au fost aprobate de comitetul de compensatii condus de Cribiore, care a primit 291.595 dolari de la Merrill anul trecut.
O'Neal a primit 164 milioane de dolari in perioada 2003-2006, iar in aceasta perioada compania a pariat din ce in ce mai mult pe instrumente legate de imprumuturi imobiliare riscante.
Merrill a preluat titlul de cel mai mare subscriitor de obligatiuni cu risc ridicat (collateralised debt obligations). O'Neal a riscat o parte mai mare din capitalul firmei investind direct in operatiuni de LBO (finantarea preluarilor de companii) si a platit 1,3 miliarde de dolari pentru creditorul de pe segmentul suprime First Franklin Financial in conditiile in care cazurile de intrare in imposibilitate de plata a creditelor ipotecare se inmulteau.
Cribiore, de origine italiana, este membru al boardului Metropolitan Opera din New York, cat si manager al fondului de investitii Brera Capital Partners cu sediul in New York, pe care l-a lansat in 1997. In ultimii cinci ani, fondul a avut un randament anualizat de 9,8%, comparativ cu media de 15% a indicelui Standard & Poor's 500.
Cribiore a patruns pentru prima data pe piata americana a serviciilor financiare cu Exor Group, o companie de investitii controlata de familia italiana Agnelli. El era vicepresedinte responsabil cu dezvoltarea pentru America de Nord, apoi a devenit vicepresedinte responsabil cu fuziunile, achizitiile si vanzarile in cadrul Warner Communications, unde a lucrat timp de trei ani incepand cu 1982, fiind un apropiat al CEO-ului companiei, Steven Ross.
"Cribiore dispune de experienta si capacitatile analitice necesare pentru a ajuta boardul sa gaseasca persoana potrivita pentru Merrill", a declarat Herald "Hal" Ritch, fost director de investitii in cadrul Donaldson Lufkin & Jenrette, care a colaborat cu Cribiore pe cand acesta lucra in cadrul Warner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO