Business Internaţional

Uniunea Europeană analizează posibilitatea organizării unor discuţii la nivel înalt cu Israelul

Uniunea Europeană analizează posibilitatea organizării...

Autor: Mihai Draghici

03.03.2017, 19:01 142

Miniştrii de Externe din statele membre UE urmează să stabilească dacă este oportună organizarea unor discuţii la nivel înalt cu reprezentanţi ai Israelului, afirmă diplomaţi europeni citaţi de site-ul YnetNews.com.

Conform surselor citate, Uniunea Europeană vrea să existe poziţii clare în relaţia cu Israelul, în contextul poziţiei oscilante a Administraţiei Donald Trump faţă de activităţile israeliene de colonizare şi faţă de validitatea soluţiei coexistenţei a două state - israelian şi palestinian - pentru rezolvarea conflictului.

"Lucrurile trebuie spuse foarte clar Israelului", a afirmat un diplomat UE citat de site-ul YnetNews.com.

Uniunea Europeană se opune activităţilor israeliene de colonizare în Cisiordania şi susţine soluţionarea conflictului israelo-palestinian prin înfiinţarea unui stat palestinian care să existe în pace alături de Israel.

Relaţia dintre Statele Unite şi Israel a devenit mai puternică, a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, la revenirea de la Washington, în urmă cu două săptămâni, explicând că a stabilit cu preşedintele american, Donald Trump, analizarea situaţiei coloniilor evreieşti şi modalităţi de contracarare a Iranului. Preşedintele american, Donald Trump, a evidenţiat relaţia specială a Statelor Unite cu Israelul, promiţând acţiuni pentru soluţionarea conflictului israelo-palestinian şi îndemnându-l pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, să limiteze activităţile de colonizare în Cisiordania. Întrebat dacă preferă soluţia coexistenţei a două state, israelian şi palestinian, sau dacă are în vedere alte opţiuni, Trump a răspuns: "Sunt mulţumit cu cea care le place lor cel mai mult". Referindu-se la controversata iniţiativă de mutare a ambasadei americane din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, Donald Trump s-a declarat favorabil, însă a precizat: "Analizăm ideea cu multă grijă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO