Business Internaţional

Unul dintre marii miliardari ascunşi ai Germaniei a murit

Unul dintre marii miliardari ascunşi ai Germaniei a murit

Autor: Luciana Georgescu

21.07.2014, 18:41 2376

Karl Albrecht, omul de afaceri german care a devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, după ce a fondat în anii ‘60 lanţul de supermaketuri Aldi, a decedat la vârsta de 94 de ani, scrie Bloomberg.

Albrecht a ocupat locul doi în topul celor mai bogaţi oameni din Germani şi locul 35 la nivel global, cu o avere estimată la 20,9 miliarde de dolari, potrivit Indexului Miliardarilor întocmit de Bloomberg. Lanţul de supermarketuri Aldi, pe care Albrecht l-a fondat alături de fratele său, Theo, s-a clasat anul trecut pe poziţia 11 în clasamentul celor mai mari retaileri, conform companiei de cercetare din Londra, Planet Retail.

În 1962, fraţii Albrecht au divizat compania în două entităţi separate – Aldi Sued şi Aldi Nord, în urma unui conflict ce viza vânzarea de ţigarete în magazine. Karl a refuzat să ofere declaraţii presei şi s-a retras din viaţa publică în urmă cu mulţi ani, pe vremea când era încă la începutul carierei. El a preluat conducerea subdiviziunii Aldi Sued, prezentă pe pieţele din Germania, SUA, Marea Britanie, Australia şi estul Europei. Aldi Sued operează peste 4.860 de magazine, care aduc venituri de circa 51 de miliarde de dolari, potrivit informaţiilor publicate de Planet Retail.  

Fraţii Albrecht au fost pionerii unei strategii low-cost, bazată pe un număr limitate de sortimente, costuri reduse de aprovizionare şi un nivel minimal de publicitate, ceea ce a condus la preţuri mici comparativ cu alte lanţuri de supermarketuri.

“Cheia succesului a fost să respectăm strategia aleasă fără a face niciun fel de compromisuri”, a declarat Dieter Brandes, un membru al bordului de supraveghere al subdiviziunii Aldi Nord. “Sistemul Aldi va funcţiona cu siguranţă în următorii zece ani”, aspus Brandes în 2012.

Karl Albrecht a pus bazele Fundaţiei Elisen pentru a sprijini cauze culturale, iar grupul Oertel care controla o porţiune din Aldi Sued sprijinea de asemenea cauze nobile, ceea ce presupunea donaţii pentru cercetare în domeniul medical.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO