Business Internaţional

Zi istorică pentru Grecia şi Europa: astăzi începe cea mai mare restructurare de datorii din toate timpurile

Zi istorică pentru Grecia şi Europa: astăzi începe cea mai mare restructurare de datorii din toate timpurile

Autor: Alexandru Stefan Matei

24.02.2012, 13:27 1972

Restructurarea datoriilor Greciei, cunoscută formal drept PSI (Private Sector Involvment - implicarea sectorului privat) este aşteptată să debuteze astăzi, conform unor surse citate de cotidianul elen Ekathimerini.

În urma procesului de schimbare a obligaţiunilor deţinute de investitorii privaţi cu titluri noi cu o maturitate mai mare, datoriile Greciei ar urma să scadă cu 107 miliarde de euro. Aceasta va fi cea mai mare restructurare de datorii din istorie.

Citiţi: Grecia, pe drumul unui faliment controlat al brandului de ţară. Se pregăteşte România

Consultantul financiar al Greciei este banca Lazard, iar Deutsche Bank şi HSBC sunt dealerii care vor pune în practică schimbul de datorii în care vor fi implicate obligaţiuni în valoare de 206 miliarde de euro.

Grecia trebuie să treacă prin acest proces de restructurare aproape toată datoria sa deţinută de investitori străini înainte de a primi noul set de împrumuturi de la UE şi FMI, în valoare de 130 de miliarde de euro. Pentru ca acest lucru să se întâmple, investitorii privaţi vor trebui să schimbe obligaţiunile greceşti deţinute cu titluri noi şi să accepte o pierdere de 53,5% din valoarea nominală.

Cum funcţionează schimbul

Astfel, investitorii îşi vor recupera doar 46,5% din investiţiile în titluri greceşti, dar şi aceşti bani vor veni puţin câte puţin. Investitorii vor primi obligaţiuni pe doi ani emise de Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară ce vor reprezenta 15% din valoarea nominală a vechilor titluri. Restul de 31,5% din valoare va veni sub forma unor noi obligaţiuni elene care vor avea o maturitate de 20 de ani începând cu 2023 şi vor fi plătite în rate de câte 5% din valoare.

Noile obligaţiuni vor avea un cupon de 2% pe an pentru primii trei ani (până în februarie 2015), de 3% pentru următorii cinci ani (până în februarie 2020) şi de 4,5% până la maturitate, în februarie 2042. Cu alte cuvinte, valoarea efectivă a noilor obligaţiuni va ajunge la 75% din valoarea titlurilor actuale cu care vor fi schimbate.

Băncile greceşti duc greul

Având în vedere că multe instituţii internaţionale şi-au vândut deja obligaţiunile de stat elene pe care le aveau în portofolii, greul va cădea pe băncile greceşti - cei mai mari creditori ai statului - care nu vor avea de ales şi vor trebui să accepte restructurarea pentru a putea apela la fondurile de 50 de miliarde de euro puse la dispoziţia Greciei pentru recapitalizarea băncilor.

Restructurarea va determina agenţia de rating Standard & Poor's să considere ţara în "default selectiv", iar Fitch în "default restrictiv".

Schimbul de obligaţiuni va fi propus formal astăzi, iar întreg procesul va dura până pe 9 martie, conform oficialilor eleni citaţi de The Wall Street Journal.

Dacă investitorii nu participă voluntar la schimb, după finalizarea procesului de două săptămâni, Grecia se va putea folosi de noile puteri pe care şi le-a atribuit şi să forţeze investitorii să schimbe vechile obligaţiuni. Mulţi analişti şi avocaţi sunt de părere că la final Grecia va fi nevoită să impună pierderile investitorilor.

Din datoria de peste 350 de miliarde de euro doar 206 miliarde sunt eligibile pentru acest acord, restul fiind împrumuturi de la ţările din zona euro şi de la FMI şi titluri de datorie aflate în portofoliul Băncii Centrale Europene, care sunt excluse din acest schimb.

Majoritatea obligaţiunilor (în valoare de 188 mld. euro) sunt emise sub incidenţa legii greceşti, ceea ce înseamnă că statul poate modifica termenii obligaţiunilor cu aprobarea a două treimi dintre investitorii care deţin titlurile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO