Companii

Albalact cere 1,6 milioane de euro pe fosta fabrică de lapte

Autor: Gabriel Razi

27.04.2011, 23:36 129

Afacerile Albalact Alba Iulia (ALBZ), cel mai mare producător delactate local listat la Bursă, au crescut anul trecut cu 15% înlei, de la 226 mil. lei (55 mil. euro) la 261 mil. lei (63 mil.euro), a anunţat ieri compania.

"Albalact a câştigat cotă de piaţă în 2010 chiar dacăscăde­rea puterii de cum­pă­ra­re, majorarea TVA şi creştereapre­ţu­lui la materie primă au pus o presiune des­tul de mare peprofita­bi­lita­te", a declarat Raul Ciur­tin, preşe­din­te şidi­rector gene­ral al Albalact.

Compania, care are circa 700 de an­ga­jaţi, a obţinut anultre­cut un profit net de nu­mai 580.000 lei (140.000 de euro), faţăde rezultatul net de 2,3 mil. lei în urmă cu un an.

Acţionarii Albalact au aprobat şi vânzarea vechii fabrici acompaniei pen­tru 1,6 milioane de euro. În urmă cu trei aniAlbalact a investit circa 10 mi­lioa­ne de euro într-un proiectgreen­field pentru o nouă fabrică, capacitatea de procesare aacesteia ridicându-se la 200.000 de litri/zi.

Albalact şi-a bugetat în acest an un profit net de 9 mil. lei şivenituri de 340 mil. lei, potrivit datelor comunicate decompanie.

Albalact Alba Iulia este deţinută de familia Ciurtin, circa31,7% din acţiuni fiind controlate de Petru Ciurtin, care are şicea mai mare participaţie.

Cel mai impor­tant acţionar al com­pa­niei, în afara fa­milieiCiurtin, este fon­dul de investiţii RC2, care are o deţi­ne­re de25,4%.

Pe o piaţă de pes­te un miliard de euro, Alabalact intră încom­petiţie cu mari com­panii multi­na­ţio­na­le, precum Da­no­ne,Friesland Câmpi­na, Hochland sau Lactalis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO