Companii

Britanicii de la GSK au adus un nou şef la conducerea operaţiunilor din România

Britanicii de la GSK au adus un nou şef la conducerea...

Autor: Mirabela Tiron

05.09.2016, 15:12 450

Andre Vivan da Silva, 44 de ani, a preluat funcţia de director general al companiei GSK România, după ce fostul şef, Barbara Cygler, ce ocupa această poziţie din 2014, a fost numită vicepreşedinte general manager în Franţa şi în Belgia pentru ViiV Healthcare, un joint venture între GlaxoSmithKline şi Pfizer.

În noul său mandat, Andre Vivan da Silva va conduce echipa de management GSK România cu obiectivul de a păstra competitivitatea şi performanţa la nivel local şi de a continua alinierea strategiei la grupul GSK, potrivit oficialilor companiei.

„Sunt onorat de această numire şi aştept cu nerăbdare să îmi încep activitatea alături de echipa GSK România. Piaţa din România este extrem de competitivă şi industria farmaceutică se confruntă cu câteva provocări, dar şi cu o serie oportunităţi. GSK este o prezenţă puternică în România şi vom continua să implementăm soluţii inovatoare şi schimbări în modelul de business care vor contribui la creşterea încrederii pacienţilor în industria farmaceutică şi, în mod special, în GSK”, a declarat el.

Andre Vivan da Silva a deţinut anterior funcţia de vicepreşedinte Primary Care şi Commerical Operations în Italia. El s-a alăturat echipei GSK în 2009, ca Specialty Business Unit Director, în Brazilia. În 2012, a fost numit Head of Academy, Commercial Excellence EMA, conducând divizia regională de Operational Planning, Sales şi Launch Excellence iar în 2013 a fost numit Head of Business Planning, China. Înainte de a se alătura GSK, el a ocupat diferite funcţii executive în departamentele comerciale din industria farmaceutică, precum Schering Plough, Organon, Lundbeck şi Eli Lilly.

El are un master în Administrarea Afacerilor Internaţionale la Universitatea Bournemouth UK. Andre Vivan da Silva este din Brazilia iar în timpul mandatului său va fi relocat la Bucureşti, alături de soţia şi de fiica sa de 11 ani.

Britanicii de la GSK, primii care au pariat pe producţia de medicamente din România la finalul anilor ’90, au închis fabrica de medicamente Europharm din Braşov, deşi aceasta a finalizat anul trecut cu afaceri record de 612 milioane de lei (137 mil. euro), mai mari cu circa 44% faţă de anul anterior şi cu un profit net de 36 milioane de lei, faţă de 9 milioane de lei pierderi cu un an în urmă, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Businessul britanicilor de la GSK în România se compunea din patru entităţi: GlaxoSmithKline (GSK) SRL (comerţ cu ridicata al produselor farmaceutice), cu afaceri de peste 500 mil. lei, fabrica Europharm de la Braşov (responsabilă cu producţia), Europharm Holding (comerţ cu ridicata al produselor farmaceutice) şi GSK Consumer Healthcare. În toamna anului trecut, GSK a anunţat că renunţă şi la divizia de distribuţie din România, Europharm Holding fiind vândut către grupul de distribuţie din sectorul FMCG Interbrands, tranzacţia fiind estimată la câteva zeci de milioane de lei.

Numele GSK apare alături de al altor companii farma într-un scandal de corupţie deschis de DNA care anchetează producători, distribuitori, spitale şi doctori în legătură cu vânzarea de medicamente folosite în tratamentul cancerului. Dosarul care anul trecut a zguduit piaţa de 500 de milioane de euro a medicamentelor oncologice în care, potrivit surselor Mediafax de la acel moment, ar fi fost implicaţi grei precum Roche, Actavis, Pfizer sau GSK, a fost recent din nou pus pe tapet de procurorii DNA, care au dipus continuarea urmăririi penale faţă de 82 de suspecţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO