Business Construct

Patru proiecte de 100 mil. euro, în centrul Capitalei

1

Patru proiecte de 100 mil. euro, în centrul Capitalei

Autor: Cristi Moga

26.04.2012, 00:01 853

În Bucureşti, pe o distanţă de 750 de metri - între Piaţa Universităţii şi parcul Cişmigiu - se lucrează la patru şantiere importante, investiţii cu o valoare cumulată de aproximativ 100 de milioane de euro, care vor contribui la "cosmetizarea" zonei centrale a oraşului.

Cel mai important şantier în lucru din această zonă este reprezentat de sediul Teatrului Naţional Bucureşti (foto 1),

care trece printr-un proces de modernizare de 50 de milioane de euro, în urma căruia numărul de locuri în sălile de spectacol ar trebui dublat, de la 1.720 la 3.100.

Firmele Aedificia şi Romtest lucrează la acest proiect a cărui finalizare este programată pentru anul viitor.

Luna aceasta, în schimb, ar fi trebuit finalizate lucrările la parcarea subterană de la Piaţa Universităţii (foto 2), din imediata apropiere, o investiţie de 13 mil. euro la care se lucrează, dar care probabil va fi întârziată câteva luni, ţinând cont de felul în care arată şantierul în prezent.

Primăria a început anul trecut aceas­tă investiţie prin care vor fi create 400 de locuri de parcare dispuse pe trei etaje subterane, iar deasupra va fi amenajată o pia­ţetă nouă. Cel mai probabil, acest obiectiv va fi finalizat până la alegerile locale.

La 200 de metri de viitoarea parcare, la intersecţia bulevardului Regina Elisabeta cu Calea Victoriei, faţada clădirii Grand Hotel du Boulevard este finaliza­tă (foto 3), iar în prezent se lucrează la amenajarea spaţiilor renovate ale imobilului construit la 1877.

Clădirea se află în proprietatea grupului Niro, controlat de omul de afaceri Nicolae Dumitru, iar spaţiile ar putea fi utilizate pentru sedii de birouri şi magazine, potrivit celor mai recente informaţii. Cert este că imobilul re­novat se integrează în tabloul acelei intersecţii, din care mai fac parte clădirea Cercului Militar şi hotelurile Capitol şi Capşa.

Tot în acest an este programată şi darea în folosinţă a hotelului Cişmigiu (foto 4), situat de asemenea în apropiere, o inves­tiţie de 15 milioane de euro, care a readus la viaţă clădirea cu o vechime de 100 de ani.

Spaniolii de la Hercesa, care au cumpărat clădirea în 2004, au început investiţiile cinci ani mai târziu şi au transformat vechiul imobil, lăsat în paragină, într-un hotel de patru stele cu 60 de camere, spaţii comerciale la parter şi spaţii de birouri la mezanin şi etajul 1. De asemenea, spaţiile imobilului vor fi date în folosinţă anul acesta.

Între clădirile celor două hoteluri - Cişmigiu şi Grand Hotel du Boulevard - mai sunt o serie de clădiri care necesită un proces amplu de renovare, dar proprietarii nu par hotărâţi să înceapă noi şantiere în viitorul apropiat.

Cu toate acestea, zona centrală a Bucureştiului, cu spitalul Colţea, magazinul Cocor, Hanul lui Manuc şi multe alte clădiri din centrul istoric, s-a schimbat des­tul de mult în ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO