Companii

Care sunt planurile germanilor de la B.Braun dupa achizitia fabricii de solutii perfuzabile de la Timisoara

Care sunt planurile germanilor de la B.Braun dupa achizitia fabricii de solutii perfuzabile de la Timisoara

Christian Braun, CEO al B.Braun Central & Eastern Europe: Din cauza crizei financiare, care are impact si in Romania, anul trecut am avut o crestere mai slaba, de 1,5% a cifrei de afaceri, ceea ce nu este satisfacator. Speram la un avans mai mare. Anul acesta vrem sa revenim la o crestere mai puternica si sa ajungem la 63 de milioane de lei.

02.05.2010, 23:17 808

"Oamenii sunt mult mai motivati", spune el comparand impresia deacum cu cea din prima vizita pe care a avut-o in Romania in 2002.Venit la Bucuresti sa anunte investitii de 6 mil. euro anul acestasi in 2011, dar si achizitia fabricii de solutii perfuzabileHelvetica Profarm pentru "cateva milioane de lei" , Christian Braunii caracterizeaza pe romani ca fiind "deschisi si amuzanti", iardin sala de conferinte a biroului din Bucuresti, el schiteazaplanurile de dezvoltare pentru perioada urmatoare.

Incepe prin a spune ca piata locala este "foarte promitatoare",iar apoi adauga ca o parte din capacitatea de productie de laTimisoara va merge la export in special in statele din zonaBalcanilor.

B.Braun, care este prezenta in Romania inca dinainte de anul2000, prin birourile de la Timisoara, a cumparat anul trecutfabrica Helvetica de la o companie elvetiana.

"Aveam contracte cu aceasta companie de zece ani si existaposibilitatea sa cumparam actiunile", a spus Christian Braunintr-un interviu acordat Ziarului Financiar.

Ajung la break-even anul acesta

Investitiile, 4 mil. euro anul acesta si 2 mil. euro in 2011,vor merge in cresterea capacitatii de productie cu 7 mil. unitati,de la 12 mil. unitati in prezent. "Investitiile sunt finantate dinfonduri proprii. Ca si companie incercam sa nu folosim foarte multresursele externe", a precizat Braun.

Unitatea de productie, care este deja operationala, livreaza laexport aproximativ 1 mil. unitati. Conform ultimelor informatiidisponibile pe site-ul Ministerului de Finante, in 2008, HelveticaProfarm a inregistrat o cifra de afaceri de 15,6 mil. lei (4,2 mil.euro) si pierderi de 0,1 mil. euro. In prezent in cadrul fabriciilucreaza 100 de persoane, iar cu noile investitii vor mai fiangajati 40 de oameni in fabrica, iar in total in cadrul companieiintre 50-60 de oameni.

La finalul acestui an, in perioada octombrie-noiembrie companiava lua numele de B.Braun Pharmaceutics SA, dupa ce numeleproduselor vechi va fi schimbat, iar noile produse vor fi lansatesub noul brand. Fara aceasta fabrica, B.Braun a avut trecut afaceride 52 mil. lei (12,4 mil. euro), iar pentru 2010 a fost bugetata ocrestere de 21%. Aproximativ 80% din afaceri sunt generate desectorul public, iar restul de privat.

"Din cauza crizei financiare, care are impact si in Romania,anul trecut am avut o crestere mai slaba, de 1,5% a cifrei deafaceri, ceea ce nu este satisfacator. Speram la un avans mai mare.Anul acesta vrem sa revenim la o crestere mai puternica si saajungem la 63 de milioane de lei", a spus la randul sau MartinWenderoth, executive manager al B.Braun Medical SRL.

Separat de aceste activitati, firma este prezenta si pe piata dedializa, unde opereaza cinci clinici prin intermediul B.BraunAvitum. Piata de dializa a fost extrem de dinamica in ultimaperioada, cand s-au anuntat mai multe investitii, dar si preluaride clinici deja existente.

In 2008 si 2009, B.Braun a avut pierderi pe piata locala,pierderi care potrivit companiei au fost legate de rata de schimb,iar pentru 2010 se estimeaza atingerea pragului de break-even.

Despre spitalele din Romania

Timp de mai multi ani, B.Braun a vandut numai solutiiperfuzabile pe piata locala, iar abia ulterior s-a trecut ladiversificarea portofoliului cu dispozitive medicale. ChristianBraun glumeste chiar spunand ca uneori cand se trezeste dimineatase gandeste ca B.Braun este o companie farmaceutica (prin prismasolutiilor), iar in alta dimineata o companie de dispozitivemedicale.

In regiune, compania mai are afaceri in state precum Cehia,Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Croatia, Serbia, Macedonia, dar ceamai importanta piata ca vanzari ramane Cehia.

Intrebat daca a vizitat spitale de stat din Romania, ChristianBraun a raspuns ca da, si ca este loc de imbunatatiri, dar acelasilucru il poate spune si despre spitalele private. Daca ar fi inpozitia unui director de spital de stat, ar incepe prin a platidatoriile catre furnizori. De unde ar lua bani?

"Pentru mine nu ar fi interesant sa vad care este pretul unuiprodus si de cate produse ar fi nevoie. Intrebarea ar fi cum tratezpacientii cel mai eficient si cu costuri cat mai scazute. As incepesa ma gandesc la costuri de procesare, nu la costurile de achizitiisau la costurile cu electricitatea", este de parere ChristianBraun.

Cine este B.Braun

  • B.Braun este o afacere detinuta de familia Braun.
  • Compania se afla pe locul 12 in topul celor mai importantijucatori din domeniu la nivel mondial.
  • A avut anul trecut o cifra de afaceri de 4,02 mld. euro siaproape 40.000 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO