Companii

CE Craiova, profit de 58.000 de euro

Autor: Roxana Petrescu

27.07.2011, 00:03 243

Complexul Energetic Craiova, una dintre cele trei termocentralemari din bazinul Olteniei, a avut anul trecut un profit net de 0,2milioane de lei (57.866 de euro) la afaceri de peste un miliard delei (261,3 milioane de euro), ambii indicatori economici fiind înscădere faţă de 2009.

Cifrele au apărut în rapoartele financiare publicate de cătreFondul Proprietatea, acţionarul minoritar în cele mai mari companiienergetice din România, printre care se află şi CEN Craiova.

Totodată, cifrele sunt mai mici faţă de cele publicate înbugetele de venituri şi cheltuieli aprobate de MinisterulEconomiei, acţionarul majoritar al producătorului de energie.

"Nerealizarea producţiei de energie electrică şi termicăprogramate s-a datorat pe de o parte scăderii consumului la nivelnaţional, iar pe de altă parte temperaturilor exte­ri­oare dinlunile februarie, martie, aprilie şi octombrie, noiembrie, mairidicate decât media multianuală care au determinat ne­atin­gereacan­tităţilor şi parame­trilor bu­getaţi prin Bugetul de Veniturişi Cheltuieli", se arată într-unul dintre rapoartele com­panieipublicate de Fondul Pro­prietatea.

Potrivit unor declaraţii recente ale reprezentanţilor FonduluiProprie­tatea, com­paniile care au acelaşi profil cu ComplexulEnergetic Craiova nu ar trebui să lucreze la marje de profit maimici de 10-15%, or, în cazul acestei unităţi marja pe anul trecutnu a fost nici măcar de 1%.

Compania avea de încasat la finalul anului trecut creanţe învaloare de 298,9 milioane de lei (71,1 milioane de euro), cele maiimportante sume urmând a fi recuperate de la Regia AutonomăTermoficare Craiova (144,8 milioane de lei), TMK Reşiţa (19,9milioane de lei) şi Transelectrica (14,6 milioane de lei). CENCraiova avea la sfârşitul anului trecut datorii de 489,7 milioanede lei. Una dintre problemele cu care se va confrunta anul viitorcompania este deficitul de certificate de emisii de CO2.

Compania ar avea nevoie de circa 41 mil. euro pentru a cum­păracertificatele de pe piaţa liberă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO