Companii

Cum au ajuns proprietăţile Immoeast sub valoarea de achiziţie

01.09.2010, 23:05 45

Portofoliul investitorului cu cea mai mare expunere pe piaţaimobiliară locală, Immoeast, au fost evaluate la aproximativ 900mil. euro la finalul lunii aprilie a acestui an, faţă de peste 1,2mld. euro cât a plătit grupul austriac pentru achiziţia lor,potrivit informaţiilor apărute în raportul companiei.

Astfel, grupul austriac a pierdut aproape 340 mil. euro de lamomentul achiziţiei celor aproape 50 de proprietăţi existente,suspendate, în construcţie din România.

La finalul lunii aprilie a acestui an, Immoeast deţinea 15proiecte finalizate cu o valoare de 598,2 mil. euro pe care aplătit iniţial 670,9 mil. euro, 24 de proiecte suspendate învaloare de 223,1 mil. euro care au costat la momentul achiziţiei390,7 mil. euro, un proiect în construcţie de 18,6 mil. eurocumpărat cu 33,6 mil. euro şi nouă proprietăţi, deţinute castocuri, în valoare de 76,2 mil. euro, la jumătate din valoareainiţială a achiziţiei, de 159,7 mil. euro.

Immoeast, cu active în special în Austria şi Europa Centrală şide Est, a fuzionat anul trecut cu grupul austriac Immofinanz, dincare făcea parte.

Grupul austriac Immofinanz, rezultat ca urmare a fuziunii dintreImmofinanz AG şi Immoeast, a achiziţionat recent mallul PolusCenter din Constanţa de la compania maghiară TriGranit. Tot anulacesta, dezvoltatorul imobiliar a preluat controlul integral asuprafirmei care deţine centrul comercial West Gate de la Craiova, oinvestiţie totală estimată la 100 de milioane de euro. Construcţiamallului este oprită în prezent.

Austriecii sunt de departe cel mai mare proprietar de birouridin Bucureşti, cu un portofoliu care cuprinde parcurile de afaceriIRIDE, Victoria Park, S-Park sau imobilele Băneasa Airport Tower,Bucharest Corporate Center sau Global Business Center.

Şi pe piaţa centrelor comerciale austriecii sunt un jucătorsemnificativ, având un portofoliu format din trei proiecte (PolusCenter Cluj, Armonia Arad şi Euromall Piteşti) pe care a plătitcirca 400 de milioane de euro.

Per total, cu active evaluate în prezent la puţin peste 900 mil.euro, Immoeast este considerat cel mai mare proprietar din România,potrivit datelor existente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO