Companii

Cum isi ajusteaza planurile de dezvoltare investitorii care au dus retailul modern in Tecuci si Fagaras

Cum isi ajusteaza planurile de dezvoltare investitorii care au dus retailul modern in Tecuci si Fagaras

Oasis a construit doua parcuri de retail in Tecuci si Fagaras, cu chiriasi precum Deichmann sau Takko, prezenti si in proiectul Militari Shopping din Bucuresti (foto)

02.10.2009, 00:00 318

"Am incetinit ritmul de dezvoltare in ultima perioada si ne-amconcentrat pe unele proiecte, am refacut conceptele pentru uneleterenuri pe care vom construi parcuri de retail in loc de mallurisi am impartit in faze de dezvoltare proiectul de la Sibiu, undevom construi intai un spatiu pentru Obi. In plus, am terminat treinoi supermarketuri inchiriate catre Plus si doua parcuri de retailmai mici in Tecuci si Fagaras, cu chiriasi precum Takko, Deichmannsi firme locale", a declarat pentru ZF Klaus Reisenauer, unuldintre cei doi actionari ai firmei.

Reisenauer este asociat in firma Oasis cu un alt om de afaceridin Sibiu, Kurt Wagner, alaturi de care a fost plecat timp de 20 deani in Germania, de unde s-au intors in 2002 ca parteneri dedezvoltare pentru reteaua de supermarketuri Kaufland.

Cei doi sunt asociati cu fondul austriac de investitii CA Immopentru dezvoltarea unui centru comercial in Sibiu, precum si cufirma Real 4 You, dezvoltatorul retelei MiniMax Discount, alaturide care a cumparat mai multe loturi de teren pentru dezvoltareaunor proiecte in Satu Mare, Botosani, Targu Mures, Pitesti,Focsani, Braila, Giurgiu si Bucuresti.

Piata centrelor comerciale este suprasaturata la nivel deproiecte anuntate, astfel ca pentru cel putin 100 de noi dezvoltaricompaniile au achizitionat deja terenuri si au inceput procedurilede autorizare.

In ciuda faptului ca piata s-a dovedit supraevaluata, iar o bunaparte din proiectele existente inregistreaza rezultate slabe,dezvoltatorii se ambitioneaza sa tina in stand by aceste terenuricu gandul ca dupa trecerea crizei vor putea dezvolta, iarcompetitia va fi mai redusa.

"Noi ne bazam pe faptul ca multe din proiectele construite suntpozitionate in zone care nu pot rezista pe termen lung. Vor ficonstruite in urmatorii ani proiecte mai aproape de oras. Terenulnostru din Focsani este in centru. In Targu-Mures este langa gara.La Botosani este in oras. In Giurgiu avem primul teren posibil dela marginea orasului. La Sibiu suntem la principala iesire de peviitoarea centura, in nordul orasului, in partea opusa fata deShopping City Sibiu. Suntem convinsi ca pe termen lung putemcastiga prin pozitiile centrale", a mai spus Reisenauer.

Piata de dezvoltare este in prezent blocata, dezvoltatoriicontinuand lucrarile la doar cinci proiecte noi, in Bucuresti, BaiaMare, Arad si Constanta, precum si la extinderea proiectului IuliusMall din Timisoara.

Ce asteapta restul dezvoltatorilor?

"Noi asteptam doua lucruri: un semnal din partea bancilor, careacum isi rezolva problemele, dar la un moment dat va trebui sareinceapa sa dea finantari, chiar daca vor cere mai mult equity sise vor concentra pe anumiti clienti. Si doi, mai multa hotarare dinpartea retailerilor care vor continua sa faca expansiune, inspecial discounterii, care se concentreaza pe produse mai ieftine",a mai spus reprezentantul Oasis.

Cei doi oameni de afaceri detin 15 spatii inchiriate catre Plusin orase precum Botosani, Roman, Hateg, Caransebes, Adjud sauLugoj, dezvolta doua spatii pentru Kaufland in Focsani si Oradea,unde retailerul va fi chirias, si detin singuri un teren in Oradeape care ar trebui realizat tot un centru comercial. In terenuriledetinute in parteneriat cu austriecii de la Real 4 You oamenii deafaceri au participatii minoritare.

"Din fericire nu avem niciun proiect inceput datorita faptuluica daca nu avem un grad de preinchiriere ridicat, cel putin 50% dinvaloarea chiriilor calculate, nu incepem sa construim speculativ.Totul se misca mai incet acum din lipsa finantarii, care afecteazainclusiv retailerii", spune Kurt Wagner, cel de-al doilea asociatal Oasis.

Pe partea de finantare, compania a reusit sa obtina in ultimaperioada o serie de credite de la banci, dar doar pentru proiectelemici.

"Am obtinut finantari pentru cele trei supermarketuri Plus pecare le-am construit in Hunedoara, Moldova Noua si Tarnaveni, circatrei milioane de euro de la BCR si speram sa refinantam siproiectele construite in Tecuci si Fagaras, in care am investitcate trei milioane de euro in fiecare. Pentru proiectul din Sibiu,facut in parteneriat cu CA Immo, avem finantare de la Bank Austria.Constructia OBI si proiectul de infrastructura se ridica la circa10 milioane de euro", au mai spus reprezentantii Oasis.

Mai e loc de investitii in Sibiu

In faza a doua a proiectului din Sibiu vor fi construite unhipermarket si o galerie comerciala cu o suprafata de 35.000 demetri patrati, precum si un magazin de mobila. O ofertaasemanatoare de produse are si proiectul Shopping City Sibiu,construit la iesirea din Sibiu catre Bucuresti, ai carui cei maimari chiriasi sunt Real, Carrefour, Mobexpert, Media Galaxy,BauMax, Takko sau Deichmann.

"Loc de proiecte noi mai este in Sibiu. Daca ne uitam in Cehiala un oras precum Plzen, comparabil cu Sibiul din multe puncte devedere, acolo sunt doua malluri, patru hipermarketuri, cincimagazine de bricolaj si functioneaza toate, unele mai bine, altelemai putin bine", sustine Reisenauer.

Plzen este un important centru cultural al Cehiei, cu opopulatie de 163.000 de locuitori, devenit celebru datorita beriiPilsen si uzinei de automobile Skoda din oras. Sibiul numara circa155.000 de locuitori, iar printre cele mai importante companii careau capacitati de productie aici se numara Continental, Takata Petrisau Siemens.

Comparatiile cu pietele din regiune indica intr-adevar undecalaj important intre stocurile de spatii comerciale moderne, dardiferente exista insa si intre puterea de cumparare a locuitorilordin Romania sau a celor din Cehia sau Polonia.

Cu toate acestea, in ultimii ani o serie de dezvoltatori aureusit sa dubleze banii investiti in dezvoltarea unor centrecomerciale, care au fost inchiriate la valori ridicate si vandutela preturi record. De circa un an si jumatate insa nu a mai fostsemnata nicio tranzactie semnificativa cu un centru comercial.

Nu vor mai veni vremuri cu profitabilitatea deacum

"Este lichiditate in piata, dar nu se gasesc proprietati larandamente la care se pot face achizitii acum. Credem ca la oraactuala in Romania, comparand cu Cehia sau Ungaria, stocul despatii comerciale este la 20-30% din ce va fi in urmatorii 7-8 ani.Nu vor mai veni vremurile cu profitabilitatea de acum cativa ani,dar se va obtine un randament anual de 7% din investitie, ceea ceeste un nivel normal", a mai spus Reisenauer.

Un alt argument care ii mentine optimisti pe actionarii Oasiseste legat de preturile mai mici platite pentru terenuriledestinate constructiei de malluri, circa 100 de milioane de euro,potrivit declaratiilor anterioare, din care mai mult de jumatate afost terenul uzinei Electroaparataj din Bucuresti, pe care artrebui de asemenea realizat un proiect in parteneriat cu Real 4You, care este blocat in prezent.

"Preturile platite in 2007 pentru constructie si terenuri eraumult supraevaluate. Terenurile cumparate de noi acum patru-cinciani au avut preturi realiste", au mai spus oficialii Oasis.

Parteneriat cu magazinele Kaufland

  • Klaus Reisenauer si Kurt Wagner, cei doi asociati din companiaOasis sunt originari din Sibiu si au fost plecati timp de 20 de aniin Germania, de unde s-au intors in 2002 ca parteneri de dezvoltarepentru reteaua de supermarketuri Kaufland
  • CA Immo pentru dezvoltarea unui centru comercial in Sibiu
  • Real 4 You, dezvoltatorul retelei MiniMax Discount, alaturi decare a cumparat mai multe loturi de teren pentru dezvoltarea unorproiecte in Satu Mare, Botosani, Targu Mures, Pitesti, Focsani,Braila, Giurgiu si Bucuresti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO