Companii

"Curent la pompă": a fost lansată prima staţie de alimentare a automobilelor electrice din România. Galerie FOTO. Vedeţi aici cât costă un plin

"Curent" la pompă. A fost lansată prima staţie de alimentare a automobilelor electrice din România. Vedeţi aici cât costă un plin

Prima staţie de alimentare a automobilelor electrice din România

Autor: Carol Dan

22.06.2011, 13:00 12996

Prima staţie de alimentare a automobilelor electrice din Româniaa fost lansată miercuri la sediul transportatorului de energieelectrică Transelectrica, în zona Pieţei Unirii din Capitală, dininiţiativa Asociaţiei Comitetul Naţional Român CIGRE în parteneriatcu constructorul de maşini Mitsubishi Motors România. Costurilestaţiei s-au ridicat la 36.000 de euro.


"Această iniţiativă a venit la timpul potrivit. (...) Ne gândim şila alte facilităţi care să permită accesul cetăţenilor la maşinileelectrice", a declarat Ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

O maşină alimentată exclusiv cu electricitate are o autonomie depână la 160 kilometri. Costul unei încărcări a bateriilor maşiniieste cuprins între 3 şi 6 lei pentru 100 kilometri. Încărcarea uneimaşini electrice poate fi făcută la orice priză, dar costurile unuiîncărcător se ridică între 300 euro şi 7.000 de euro, în funcţie dedurata necesară încărcării bateriilor automobilului.

Borbely a precizat că ministerul pe care îl conduce vrea săextindă astfel de iniţiative şi a început discuţii cu autorităţilocale şi companii în vederea identificării de amplasamente deastfel de staţii de alimentare a maşinilorelectrice

"Am început discuţii cu companii, primării, supermarketuri careau posibilitatea să instaleze staţii de încărcare a maşinilorelectrice", a continuat Borbely.

Primul autovehicul alimentat cu electricitate la staţiainstalată în Bucureşti a fost un model Mitsubishi i-MiEV şi a fosttestat de ministrul Mediului şi Pădurilor.

Recent, Renault România a anunţat că a încheiat acorduri cuElectrica, Schneider Electric şi Siemens în vederea dezvoltării înparteneriat a infrastructurii necesare vehiculelor electrice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO