Companii

Decaderea unuia dintre cele mai mari branduri din constructii: businessul Arcom scade sub 10 mil. € si ajunge la 77 de angajati

Decaderea unuia dintre cele mai mari branduri din constructii: businessul Arcom scade sub 10 mil. € si ajunge la 77 de angajati

Gigi Becali, patronul echipei de fotbal Steaua, a preluat constructorul Arcom in 2008 si de atunci compania nu a mai castigat contracte importante.

21.12.2009, 23:30 930

Compania a fost preluata in 2008 de catre omul de afaceri GeorgeBecali, patronul echipei de fotbal Steaua, si de atunci Arcom nu amai castigat contracte mari pe piata constructiilor, iar numarul deangajati s-a redus de peste sase ori, pana la 77 de oameni.
"Compania va construi doar proiecte pentru George Becali si vomavea un nou inceput din 2010. Anul acesta am facut curatenie si amredus numarul de angajati la minimum, mai mult de atat nu putem sareducem daca vrem sa avem de unde sa crestem", a declarat pentru ZFunul dintre membrii Consiliului de Administratie al Arcom, care adorit sa-si pastreze anonimatul.
Compania nu a castigat anul acesta niciun contract pe piata localasi a trait doar de pe urma celor semnate in anii precedenti. "Amluat tarziu decizia reducerii numarului de angajati, pentru ca amtot sperat sa prindem un contract important. Am participat lalicitatii anul acesta, insa cand am vazut ca pana in august nu amprins niciun proiect am inceput sa reducem masiv numarul deangajati si am pastrat doar managementul si inginerii", afirmasursa citata.

Vand actiunile de la Lafarge Arcom Gips
Conducerea Arcom intentioneaza sa vanda participatia de 10% pe careo detine la producatorul de gips-carton Lafarge Arcom Gips, precumsi alte actiuni de la firme in care compania este actionarminoritar.
Potrivit unor informatii din piata, Arcom a primit o oferta de 1,7mil. euro de la Lafarge pentru 10% din Lafarge Arcom Gips,echivalentul a 56 de euro/actiune.
Reprezentantii companiei Lafarge nu au dorit sa faca niciuncomentariu legat de aceasta tranzactie.
"Am comandat un audit pentru a vedea cat valoreaza actiunile de laLafarge Arcom Gips, pentru ca am primit o oferta pe care oconsideram prea mica. Lafarge are dreptul de preemptiune pentruachizitionarea participatiei, insa luam in calcul negocierea si cualti producatori sau fonduri de investitii daca nu ajungem la unacord", sustine reprezentantul Arcom.
Lafarge a investit pana in prezent peste 20 de milioane de euro infabrica de gips-carton detinuta prin compania Lafarge Arcom Gips inBucuresti, prin care a reusit sa-si majoreze participatia la 90%,pentru ca Arcom nu a participat la investitii.
In plus, actuala conducere a companiei vrea sa renunte sau sareconfigureze o parte din activele pe care le detine, pentru areduce cheltuielile.
"Avem foarte multe active si vrem sa vedem cum pot fi utilizate inurmatorii ani. Una dintre optiuni ar fi mutarea din actualul sediu,pe care putem sa-l vindem ca bloc de apartamente si sa ne mutamintr-un sediu mai restrans. Mai avem o hala care producea confectiimetalice cu o suprafata 6.000 de metri patrati in zona Ghencea, pecare o putem reconfigura pentru ca a scazut cererea", afirmaoficialii Arcom.

Negocieri pentru proiecte in Dubai siIrak
Pentru ca nu a mai castigat contracte pe piata locala, Arcom vreasa se reorienteze catre pietele externe, cum ar fi in EmirateleArabe Unite sau Irak, unde compania inca mai este cunoscuta pentrulucrarile pe care le derula inainte de '90, cand era bratul external pietei constructiilor romanesti.
"Am avut mai multe discutii cu investitori din Dubai si Irak siincercam sa castigam un contract acolo anul viitor. Inca nu amsemnat nimic in strainatate, dar suntem in negocieri. In Romania nuse mai tine cont de traditia companiei, pentru ca la multe dinlicitatii castiga companii abia infiintate, fara experienta, lapreturi de dumping", afirma oficialii Arcom.
Compania a fost recent la un pas de insolventa, avand datorii depeste
3 milioane de euro catre Readymix Romania, L&L Prof Constructprin administrator judiciar BNP Consult SPRL, Romproed, Conizol,Marmur Art, Vartaco Comimpex sau Baduc Bucuresti, insa conducereaArcom afirma ca acum nu mai este niciun risc.
"Am platit toate datoriile pe care le aveam si am scapat deinsolventa".
Compania Arcom SA este cea mai mare din grupul Arcom, din care maifac parte 10 firme - Arcom Gealan, Sut Arcom, Arcomnico, Arcotex,Lafarge Arcom Gips, Arcom Mecon Galati, Industrial ProductionArcom, Cimex Tulcea si BATM Arcom.

Ce a construit Arcom
Printre cele mai importante proiecte derulate de Arcom in ultimiiani se numara Central Park, centrul comercial Dragonul Rosu,proiecte dezvoltate de grupul Niro, fabrica de medicamente LaborMeddin Bucuresti sau lucrari de mediu finantate prin SAPARD sauSAMTID. Arcom mai avea la inceputul anului in derulare un proiectde circa 10 mil. euro pentru alimentarea cu apa a unor localitatidin Valea Prahovei precum si lucrari de realizare a unor statii deepurare in nordul Moldovei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO