Companii

Dezvoltatorul Cortina Residence a intrat in faliment cu datorii de 33 mil. euro. Cat mai valoreaza proiectul?

Proiectul a fost inceput in 2007, iar termenul de finalizare anuntat initial era august 2009

Proiectul a fost inceput in 2007, iar termenul de finalizare anuntat initial era august 2009

18.05.2010, 23:14 739

Un bloc de 13 etaje cu 271 de apartamente trebuia sa fie ridicatpe strada Horia Macelariu, in spatele hotelului Phoenicia. Parcareasubterana si primele etaje au fost ridicate, dar de aproape un anlucrarile au fost oprite. In luna ianuarie firma dezvoltatoare aintrat in procedura de insolventa, desi avea peste 100 deapartamente precontractate, iar la doar patru luni tribunalul adecis intrarea in faliment.

"Decizia este una definitiva si probabil va deveni irevocabiladeoarece raportul administratorului judiciar a fost aprobat inadunarea creditorilor, iar dezvoltatorul din pacate nu poate venicu alta solutie decat falimentul. Urmatorii pasi sunt evaluarea decatre o firma specializata a activelor si valorificarea ulterioaraa acestora", a declarat pentru ZF Geanina Oancea, senior manager alfirmei BDO, lichidatorul judiciar desemnat.

Proiectul, derulat pe un teren de 7.500 de metri patrati, urmasa aiba o suprafata construita de 55.000 de metri patrati si eraevaluat la 46 de milioane de euro. Apartamentele aveau preturi de2.500 de euro/mp plus TVA, in timp ce locurile de parcare costau20.000 de euro plus TVA.

Acum, consultantii imobiliari apreciaza ca pretulapartamentelor, daca ar fi finalizate, s-ar ridica la circa1.200-1.300 de euro/mp, astfel ca cel mai probabil vanzareaproiectului in faza actuala nu va acoperi toate creantele firmeiintrate in faliment, care se ridica la 33 de milioane de euro.

Cine sunt cei mai mari creditori

"Creditorii majoritari si garantati, cu o pondere de peste 50%din masa credala de 33 de milioane de euro, sunt bancile Volksbanksi Investkredit. Apoi, sunt o serie de creante bugetare, dar foartemici, dupa care creditorii chirografari (fara garantii - n.r.),firmele si promitentii cumparatori. Pana in prezent au facut cereride inscriere la masa credala mai mult de 50 de promitenticumparatori, printre care se afla si firme care au facutantecontracte pentru mai multe locuinte", a mai spus reprezentantulBDO. Cele doua banci au deschis in aprilie 2007 o linie de creditde 37,7 milioane de euro pentru Cefin Real Estate Alpha, imprumutpentru care au fost garantate activele companiei.

O parte dintre clientii proiectului si-au prelungit recenttermenele contractuale pentru livrarea apartamentelor pana lasfarsitul acestui an, astfel ca nu se pot inscrie deocamdata lamasa credala decat daca ar denunta contractele. Din acest motiv nuse cunoaste deocamdata valoarea totala a avansurilor acordate decatre cumparatori.

"Cefin Holding, actionarul minoritar al acestui proiect, cu oparticipatie de 25%, nu este in pozitia de a opri derulareaprocedurii de lichidare", a declarat pentru ZF Stefano Albarosa,CEO si actionar al grupului italian Cefin.

Partenerul Cefin pentru acest proiect este fondul american deinvestitii Heitman, ai carui reprezentanti nu au oferit niciun felde informatii despre acest subiect pana la inchiderea editiei.

"De la oprirea lucrarilor de constructie, in august 2009, Cefinincearca sa gaseasca solutii alternative pentru a finalizaproiectul, in interesul cumparatorilor de apartamente. Actualeleconditii de piata fac aceste incercari mai lungi si mai dificile",a mai spus Albarosa.

Tinand cont de faptul ca la semnarea antecontractelor avansulsolicitat cumparatorilor era de 10% sau 20% din pretulapartamentelor, sumele incasate de la clienti de catre dezvoltatoriar putea depasi cinci milioane de euro, luand in calcul ca cea maiieftina locuinta - o garsoniera de 76 de metri patrati - costa169.000 de euro plus TVA.

Cumparatorii de apartamente nu au prea multevariante

Creditorii nesatisfacuti ca urmare a lichidarii activelor,cumparatorii de apartamente sau furnizorii, vor trebui probabil sase impace cu ideea pierderii anumitor sume de bani, in conditiilein care din practica juridica locala nu sunt cazuri in carecreditorii sa se intoarca impotriva asociatilor siadministratorilor unei societati cu raspundere limitata, spunavocatii.

"Aceasta este si toata ideea falimentului. La un moment dat sespune stop-joc, se vand activele si suma obtinuta se distribuie infunctie de anumite ranking-uri - statul, angajatii, creditoriigarantati si cei chirografari, care si-au asumat de la bun inceputacest statut", spune un avocat specializat in probleme de dreptimobiliar.

Teoretic, creditorii se pot intoarce impotriva administratorilorsocietatii daca pot dovedi ca acestia au incheiat acte de asanatura sa prejudicieze creditorii, in timp ce asociatii pot fiacuzati daca se constata ca au abuzat de principiul raspunderiilimitate. In practica, acest lucru nu s-a intamplat pana acum, maispune avocatul. In plus, asociatul unic al firmei dezvoltatoareeste o alta firma, denumita Cortina Properties S.A.R.L.,inregistrata in strada Charles de Gaulle, Luxemburg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO