Companii

Dicţionar de sănătate. Ce înseamnă CT şi RMN şi la ce ajută aceste aparate în diagnosticul pacienţilor?

Faţă de anul 2014, numărul unităţilor medicale de stat care au echipamente CT sau RMN a crescut de la 25% acum un deceniu, la 45-50% în prezent.

Faţă de anul 2014, numărul unităţilor medicale de stat care au echipamente CT sau RMN a crescut de la 25% acum un deceniu, la 45-50% în prezent.

Autor: Georgiana Mihalache

11.01.2024, 00:06 932

Două prescurtări – CT şi RMN - înseamnă în multe spitale unde există aceste aparate un diagnostic precis şi rapid pentru o serie întreagă de afecţiuni, de la cele mai simple, cum sunt fracturile, până la cancer.

CT este o prescurtare din engleză de la computed tomography şi este o metodă de investigaţie imagistică prin care sunt folosite raze X pentru a scana diverse părţi ale corpului, de la organe la articulaţii sau sistem vascular. Investigaţia este noninvazivă, rapidă, iar imaginile ajută medicii să detecteze inclusiv mai multe tipuri de cancer.

RMN - Rezonanţă Magnetică Nucleară - este de asemenea o inves­tiga­ţie imagistică, noninvazivă, care vine cu un plus faţă de CT pentru că oferă imagini la o rezoluţie mai bună a muşchilor sau a ligamentelor. În plus, spre deosebire de CT, această inves­tiga­ţie nu presupune iradierea pacientului. Totuşi, pacienţii cu proteze sau implanturi metalice nu pot face această investigaţie, având în vedere câmpul magnetic folosit de echipament.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO