Companii

După afacerea cu butelii, Borcea mai face un business cu miros de petrol: 20 mil. euro din transportul carburanţilor

După afacerea cu butelii, Borcea mai face un business cu miros de petrol: 20 mil. euro din transportul carburanţilor

Cristi Borcea este cunoscut pentru afacerile pe care le-a derulat în domeniul petrolier şi mai ales pentru tranzacţiile al căror protagonist a fost

26.07.2010, 23:57 2793

Deşi condiţiile de piaţă au fost potrivnice comerţului cubenzină şi motorină, vânzările de carburanţi scăzând anul trecut cucirca 6%, afacerea în care Borcea deţine 50% din acţiuni, TranspecoLogistics&Distribution, a reuşit totuşi să raporteze un avansde 13%, la 20,3 milioane de euro, potrivit datelor RegistruluiComerţului.
Transportatorul Transpeco Logistics&Distribution, care deţineaîn 2009 o flotă de 313 camioane, se află între cele mai mari zececompanii de profil după flota deţinută, potrivit datelorAutorităţii Rutiere Române. În acest top, cele mai mari treicompanii sunt Edy Spedition (controlată de Alin Popa), TransilvaniaImport Export (companie din grupul European Drinks al fraţilorMicula) şi Arabesque (familia Rapotan din Galaţi), cu peste 500 decamioane fiecare.
Mai mult, marja de profit brut a companiei controlată de CristiBorcea s-a apropiat anul trecut de 50%, după ce câştigul brut s-amajorat de la 8,6 milioane de euro în 2008 la 9,6 milioane de euroanul trecut, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.Rezultatul a fost însă adus cu 380 de angajaţi, cu 119 persoane maipuţine comparativ cu 2008.

Cine este Transpeco
Potrivit site-ului companiei, Transpeco a fost în 1995inclusă în Petrom, cea mai mare firmă locală, aceasta funcţionândca o sucursală de transport rutier specific. La trei ani dupăprivatizarea Petrom, proces câştigat de către austriecii de la OMVîn 2004, Transpeco se desprinde din producătorul de petrol şi gazeşi devine Transpeco Logistics&Distribution. Compania îşipăstrează însă profilul şi anume transportul de carburant lichid,adică toate sortimentele de benzină şi motorină, şi gaze petrolierelichefiate.
"Transpeco Logistics & Distribution execută prestaţii despecialitate în întreaga ţară pentru marile societăţi româneşti deproducţie şi comerciale în domeniul petrolier care sunt Petrom, OMVşi Rompetrol. Societatea are subunităţi operaţionale în Bucureştişi în oraşele de producţie ale societăţilor petroliere: Ploieşti,Piteşti, Constanţa şi în alte puncte importante din ţară precumAlba, Arad, Brăila, Buzău, Craiova şi altele", spun reprezentanţiiTranspeco Logistics&Distribution pe site-ul companiei.
Reprezentanţii Petrom nu au dorit să transmită in formaţii pe acestsubiect, în timp ce oficialii Rom pe trol spun că ei se folosesc decele mai multe ori de pro pria divizie internă pentru transportulproduselor rafinate.
"În acest moment toate transporturile de produse petroliereefectuate în interiorul României sunt realizate prin intermediuldiviziei de transporturi a grupului Rompetrol, RompetrolLogistics.
În cazurile în care resursele companiei nu sunt suficiente pentruacoperirea comenzilor de transport ale grupului, aceasta poateapela la furnizori externi. În acest moment, Rom petrol Logisticsoperează un parc de 71 de cisterne auto", spun reprezentanţii Rompetrol.
Anul trecut, pe piaţa locală s-au consumat 8,7 milioane de tone deproduse petroliere, din care 5,9 milioane de tone au fostcarburanţi. În acest context, valoarea pieţei petroliere, carecuprinde dincolo de benzină şi motorină şi produse cum ar fi păcurasau kerosenul, s-a ridicat la circa 10 miliarde de euro fiind unadintre cele mai mari pieţe locale.
Deşi în 2009 majoritatea jucătorilor se aşteptau ca 2010 să aducărevenirea vânzărilor de carburanţi, măsurile de austeritate luatede guvern au adâncit scăderea de anul trecut astfel că doar înprimele şase luni picajul a fost de circa 7%, potrivit jucătorilordin piaţă.
Cele mai importante companii de profil active local sunt Petrom,Rompetrol, Lukoil, MOL şi Agip.
Borcea este cunoscut pentru afacerile pe care le-a derulat îndomeniul petrolier şi mai ales pentru tranzacţiile al cărorprotagonist a fost. Astfel, omul de afaceri a pus pe picioaredistribuitorul de gaz petrolier lichefiat Crimbo Gas, ulteriorvânzând acest business în două tranşe.
Afacerea de autogaz a intrat în portofoliul Rompetrol Gas, diviziade GPL a grupului petrolier Rompetrol, în timp ce partea de buteliia fost vândută către olandezii de la SHV, un alt grup deprofil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO