Companii

După patru ani, acţionarii au decis ca A&D Pharma să iasă de pe bursa din Londra

Autor: Ioana David

31.01.2011, 23:50 117

Acţionarii A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic dinRomânia, au aprobat delistarea companiei de pe Bursa din Londra,după patru ani în care managementul a sperat că va face "o piaţăactivă a titlurilor" şi va avea acces la mai mulţi investitori,însă obiectivul nu a fost atins.

Criza a stricat planurile iniţiale, preţul acţiunilor a scăzutspre dezamăgirea investitorilor, iar povestea singurei listări înstrăinătate a unei companii locale din ultimii zece ani se încheieaici.

Consiliul director a hotărât că nu mai merită făcut efortul deasigurare a cerinţelor de transparenţă specifice unei companiilistate.

"Compania va solicita autorităţii din Marea Britanie să anulezetranzacţionarea GDR-urilor (global depositary receipts -certificate globale de depozit, adică titluri care reprezintă maimulte acţiuni ale companiei - n.r.) pe piaţa principală a Burseidin Londra", se arată în anunţul publicat aseară de instituţie.

Votul acţionarilor a fost posibil după ce o instanţă din Olanda,unde grupul este înregistrat, a respins o cerere a unor minoritaricare se opuneau delistării.

Ultima zi în care acţiunile A&D Pharma se maitranzacţionează va fi 28 februarie 2011, potrivit unui calendartrimis Bursei.

Listarea a adus în buzunarele acţionarilor peste 130mil. euro

Oferta publică iniţială din toamna anului 2006 în urma căreiaacţionarii au strâns peste 130 mil. euro a fost considerată unsucces în acel an, iar A&D Pharma a devenit singurul businessromânesc listat la Londra. De procesul de listare s-a ocupat ING,prin sucursala de la Londra.

Înainte de listare, fondatorii companiei - oamenii de afaceriWalid Abboud, Roger Akoury, Ludovic Robert şi Michel Eid - s-auretras din conducerea de zi cu zi a afacerii, iar managementul arevenit unei echipe conduse de Dragoş Dinu.

Conform cerinţelor de transparenţă specifice cotării pe o bursă,pe parcursul listării compania a fost nevoită să facă publiceinformaţii legate de nivelul salariilor managerilor şi companiilela care fondatorii mai au acţiuni. De asemenea, au fost făcutepublice şi date despre faptul că fosta echipă de conducere a primitun pachet de 7% din acţiunile grupului. În 2008, A&D Pharma segândea la listarea pe o nouă Bursă, proiect la care se renunţă, iarun an mai târziu este numită o nouă echipă de management, cu RobertPopescu în poziţia de CEO. Acel moment marchează şi revenireaacţionarilor în administrarea afacerii. În tot acest interval,fondatorii au preferat să păstreze un profil discret, primelefotografii cu aceştia apărând de-abia în raportul financiar aferentanului 2009.

Odată cu delistarea, A&D Pharma este interesată derăscumpărarea unor titluri pentru care oferă 4,5 euro. La momentullistării, un GDR (care are în spate 6 acţiuni ale companiei) eraevaluat la 12 euro, iar întreaga companie la 400 mil. euro.

Care au fost motivele delistării

Iniţial, compania a decis să meargă la Londra pentru a "crea opiaţă activă a titlurilor şi pentru a avea acces la cât mai mulţiinvestitori", potrivit informaţiilor din anunţul publicat îndecembrie pe Bursa din Londra.

"Ţinând cont de lichiditatea scăzută a companiei, consiliuldirector a decis că grupul nu şi-a atins obiectivele. Conducereaexecutivă trebuie să cheltuiască timp şi energie pentru a asiguracerinţele listării. Prin delistare, compania va putea să utilizezetimpul echipei de management şi resursele financiare pentru acreşte businessul", se arăta în acel anunţ. Prin listarea laLondra, A&D Pharma, care operează farmaciile Sensiblu,distribuitorul Mediplus, reţeaua de clinici Anima şi o divizie desales & marketing, a devenit cea mai vizibilă firmă demedicamente din România.

În cei patru ani în care a fost listată, managementul companieia vorbit despre lichiditatea scăzută ca fiind principala problemăcu care se confruntă. Potrivit ultimelor informaţii disponibile, înprimele nouă luni ale anului trecut, grupul a rulat afaceri de482,2 mil. euro. Pe lângă România, grupul are în prezent activitateregională după ce a cumpărat filialele Ozone din regiune şidistribuitorul Arishop din Bulgaria pentru care a plătit 19,1 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO