Cătălina Dragomir, preşedinte al consiliului director al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană

„O fabrică de componente pentru eoliene depinde de guvern şi de cât de bine îşi poate promova România potenţialul“

30 apr 2015 Autor: Carol Dan

Cătălina Dragomir este din 2010 directorul general al companiei Vestas CEU România, subsidiară a producătorului danez de turbine eoliene Vestas. Dragomir a fost aleasă săptămâna trecută preşedinte al consiliului director al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA).

Cătălina Dragomir, preşedinte al Con­si­liu­lui Director al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA), spune că România ar putea atrage o investiţie într-o fabrică de componente pentru turbine eoliene, dar un astfel de proiect depinde de ce va face guvernul în privinţa legislaţiei în domeniul energiei regenerabile.
 
Printre companiile care au vândut cele mai multe turbine eoliene în România, dar care nu au capacităţi de producţie locale se numără Vestas (Danemarca), GE (SUA), Nordex (Germania), Gamesa (Spania), Siemens (Germania) sau Sinovel (China). Danezii de la Vestas au luat în calcul în urmă cu câţiva ani relocarea producţiei unor componente de eoliene în România, dar proiectul nu s-a concretizat.
 
„Conceptul tuturor producătorilor este să aibă capacităţi de producţie regionale. Poate fi (o fabrică de eoliene sau de com­ponente de eoliene în România – n.red.), dar analiza de impact se va face ţinând cont de predictibilitatea unor abordări legislative, a unui cadru care să permită astfel de investiţii. O fabrică în România depinde de guvern şi de cât de bine îşi poate promova România potenţialul”, a spus Dragomir.
 
O turbină eoliană are peste 20.000 de com­ponente, iar din costul investiţiei în mon­tarea unei turbine, companiile producătoare încasează peste 75%.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.04.2015

 
Cuvinte cheie:
guvern
, eoliene
, componente
, productie
, piata
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide