Energie

România a exportat virtual gaze de 4 mil. euro. Din februarie începe exportul propriu-zis

România a exportat virtual gaze de 4 mil. euro. Din...

Autor: Radu Bostan

30.01.2014, 00:06 346
România a realizat anul trecut primele exporturi de gaze naturale, care au fost pur virtuale în absenţa posibilităţii tehnice de a trimite gaze către Ungaria prin interconectorul Arad-Szeged. Trei companii de comerţ cu energie au vândut în perioada iulie-sep­tembrie 2013, printr-o procedură numită swap, o cantitate de gaze care la preţul local valora 4 milioane de euro, dar al cărei preţ pe piaţa ungară era de aproape trei ori mai mare.
 
Cantitatea tran­zac­ţionată anul trecut a fost de 28 milioane de metri cubi, echivalent cu circa 0,32% din consumul naţional de gaze al României în pri­mele nouă luni de anul trecut, potrivit datelor publicate de Auto­rita­tea Naţională de Regle­mentare în domeniul Energiei (ANRE). Ga­zul nu a trecut fizic prin conducte din Ro­mânia către Ungaria, ci a fost con­sem­nat ca o tranzacţie pur financiară, printr-un acord swap, a explicat Dumitru Chisăliţă, specialist în petrol şi gaze.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO