Energie

Rompetrol: Ne vom apăra dreptul de a delista Petromidia

05.08.2010, 11:42 49

"Acum 5 zile am primit un refuz din partea CNVM în ceea cepriveşte delistarea Rompetrol Rafinare .Ne vom apăra dreptul de aface această delistare şi vom utiliza toate măsurile legale.Înţelegem problemele prin care trece statul, dar negocierilecontinuă. Noi trebuie să investim bani ca să aducem compania peprofit. La sfârşit, şi noi şi guvernul vom avea de câştigat", adeclarat joi Saduokhas Meraliyev, CEO-ul grupului Rompetrol.

Statul ar avea mai multe opţiuni să-şi valorifice acţiunile pecare le-ar obţine din conversia obligaţiunilor Rompetrol Rafinare -Petromidia (RRC) dacă aceasta rămâne listată pe Bursă, dar estegreu de crezut că îşi va putea recupera toţi banii pe care artrebui să-i încaseze de la kazahi prin vânzarea acţiunilor, susţinbrokerii.
Rompetrol Rafinare, compania care deţine rafinăria Petromidia, arede plătit statului în septembrie 571 mil. euro, reprezentândcontravaloarea obligaţiunilor emise în 2003, care ajung lascadenţă. Acţionarul majoritar al companiei, grupul kazahKazMunaiGaz, a informat deja Ministerul Finanţelor că nu va plătidecât circa 100 mil. euro, iar pentru restul sumei, de circa 471mil. euro, ar urma să-şi exercite opţiunea de a convertiobligaţiunile în acţiuni.

În acest caz, statul ar primi circa 18,17 miliarde de acţiuniRRC (conform formulei de conversie a obligaţiunilor în acţiuni,preţul de conversie este de circa 0,11 lei/acţiune), pe care şile-ar putea vinde cu circa 320 mil. euro, luând în calcul preţul de0,0751 lei/acţiune oferit de kazahi în oferta de preluare derulatăla începutul anului la RRC. Pe Bursă, preţul acţiunilor RRC este înprezent de 0,066 lei/acţiune, iar interesul este foarte scăzut,după ce majoritatea acţionarilor minoritari s-au retras dincompanie, în urma ofertei publice de preluare. Statul ar pierde înaceste condiţii circa 150 mil. euro din suma totală de 571 mil.euro pe care o avea de recuperat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO