Energie

VIDEO ZF Live. Aurelian Georgescu, director de tranzacţionare: KDF Energy vrea să termine anul cu afaceri de 450 mil. lei

Autor: Roxana Rosu

14.11.2016, 00:05 575

KDF Energy, companie specializată în comerţul cu energie electrică, estimează că va termina anul acesta cu un business de 450 de milioane de lei, în contextul în care anul trecut firma a raportat afaceri de aproape 218 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

„Tranzacţionăm mai ales din România, dar dacă putem cumpăra din Ungaria sau Serbia, mai ieftin, luăm şi de acolo. În România nu poţi merge la niciun producător (companiile de producţie sunt obligate să-şi vândă energia numai pe bursa OPCOM – n.red.), dar în fiecare an ne facem o analiză de hedging, ce contracte au consumatorii, ce energie regenerabilă avem deja achiziţionată şi ce stra­tegie de trading avem, vânzare sau cumpărare, în funcţie de oportunităţi“, a spus la ZF Live Aurelian Georgescu, direc­tor de tranzacţionare la KDF Energy.

El spune că România este o piaţă foarte lichidă, pe care sunt prezenţi toţi jucătorii importanţi, beneficiind de o poziţionare bună pe hartă şi un mix interesant de energie. 

„Ungaria, Serbia sunt şi ele interesante. Serbia de exemplu a deschis o platformă spot şi a liberalizat piaţa. În ceea ce priveşte «băieţii deştepţi», nu mai sunt, nu îi mai văd deloc în piaţă“.

Pe lângă tranzacţiile cu producătorii tradiţionali de energie, KDF are o serie de contracte pe energie rege­ne­ra­bilă. El spune că KDF este cel mai mare trader pe energie solară din România. 

În luna iunie, potrivit datelor ANRE, existau 105 companii al căror obiect de activitate era furnizarea de energie, în contextul în care în decembrie 2015 erau 100 de astfel de firme, iar în iunie anul trecut activau în acest domeniu 97 de companii.

Interesul în creştere pentru acest domeniu vine în contextul în care pentru consumatorii comerciali piaţa este complet liberalizată, iar până la începutul anului 2018 acelaşi lucru va fi valabil şi pentru consumatorii casnici.

KDF Energy este un business controlat de omul de afaceri George Brăiloiu, cel care a intrat în atenţia publicului în anul 2011, atunci când prin intermediul KDF Energy a cumpărat manuscrisele şi documentele personale ale filosofului Emil Cioran scoase la o licitaţie în Paris pentru suma de 405.000 de euro. Ulterior, întreaga colecţie a fost donată Bibliotecii Academiei.

Astfel, companii precum RCS&RDS, operatorul de telecom care a intrat şi pe piaţa energiei, produc primele breşe într-un domeniu care ani de-a rândul a fost îngheţat. Lupta pentru consumatorii casnici se dă de fapt pentru o felie de aproape 20% din consumul naţional de energie în care sunt activi peste 8,6 milioane de potenţiali clienţi care cer servicii tot mai complexe.

Cu toate acestea, KDF Energy spune că deocamdată nu este interesat de segmentul clienţilor casnici.

roxana.rosu@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO