Companii

Erste: Vom finanta autostrada Comarnic-Brasov. Cum comentati?

03.03.2010, 23:10 29

Erste Group, care detine banca BCR, este interesat sa finantezecu cateva sute de milioane de euro proiectul de realizare aautostrazii Comarnic-Brasov (55 km), primul contract realizat inparteneriat public-privat din infrastructura. Acesta este primulanunt oficial al unei institutii bancare referitoare la finantareatronsonului Comarnic-Brasov, al carui contract a fost semnat pe 18ianuarie.

Werner Weihs- Raabl, seful diviziei de finantari pentruinfrastructura din cadrul Erste Group, nu a precizat care va fivaloarea imprumutului pentru Autostrada Zapezii, insa sustine ca inurmatorii trei-patru ani grupul austriac ar putea aloca Romanieipeste 1 miliard de euro pentru proiecte realizate in concesiune -autostrazi, aeroporturi, poduri, spitale sau sosele de centura.

"Trebuie sa identificam in ce conditii va fi realizat proiectulComarnic-Brasov si care vor fi in final riscurile pe care si leasuma statul si cele pe care le are constructorul. Insa BCR va fiparte din acest proiect pentru ca o singura banca nu poate safinanteze o astfel de investitie", explica Weihs-Raabl, careconsidera ca pana la sfarsitul anului ar trebui sa se stie ce bancivor finanta proiectul.

Autostrada Comarnic-Brasov va fi construita de consortiulfranco-elen Vinci-Aktor, valoarea contractului de constructie fiindde 1,9 mld. euro, inclusiv TVA, iar durata contractului este de 30de ani. Si Banca Europeana de Investitii (BEI) a anuntat inca din2008 ca este interesata sa acorde 500 mil. euro pentruComarnic-Brasov, insa nu a luat inca o decizie finala. O alta bancainteresata de acest proiect este BRD, care a finantat in ultimiiani mai multe investitii derulate de stat.

Erste Group a acordat din 2008 si pana in prezent finantaripentru infrastructura si sectorul public in valoare de 500 mil euroin Slovacia, Ungaria, Turcia si Cehia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO