Companii

Familia Stancu rămâne la Retrasib alături de nemţii de la SGB-Smit

Familia Stancu rămâne la Retrasib alături de nemţii...

Autor: Ioana Tudor

31.10.2014, 00:04 999
Producătorul de transforma­toare Scando Trading din Bucureşti, controlat de familia Stancu, rămâne în acţionariatul Retrasib (RTRA) cu o deţinere de peste 24%, vânzând doar un pachet nesemnificativ de acţiuni în cadrul ofertei publice de preluare voluntară derulată de germanii de la SGB-Smit Inter­national.

Oferta de preluare prin care compania germană intenţiona să cumpere toate cele peste 100 de milioane de acţiuni ale Retrasib s-a încheiat luni, 27 octombrie, şi a fost subscrisă în proporţie de 67%. Preţul oferit de grupul german a fost de 0,3414 lei/titlu, cu 6% peste cel la care se tran­zacţionau acţiunile înainte de publicarea anunţului de ofertă.

Acţiunile Retrasib s-au corectat puternic în şedinţa de ieri, înregistrând un minus de 14% până la un preţ de 0,29 lei/titlu. Acţiunile companiei îşi păstrează însă un avans de peste 100% faţă de începutul anului, câştigat graţie informaţiilor despre intrarea în acţionariat a grupului german.

Firma Scando Trading a vândut nemţilor circa 633.000 de acţiuni, reprezentând 0,6% din capitalul social al Retrasib, pentru 217.000 lei. Participaţia firmei s-a diminuat astfel la 24,3%. „Am păstrat acţiunile pentru că Retrasib este o investiţie bună şi trebuie să rămână în companie şi o fărâmă românească“, a spus Iulian Stancu, directorul general al Scando Trading.

Compania produce şi furnizează transformatoare electrice, accesorii şi echipamente pentru transfor­matoare de putere. Compania este controlată de trei ingineri, membri ai familiei Stancu, cel mai mare acţionar fiind Marin Stancu, cu 70% din capitalul social. Iulian şi Octavian Stancu deţin câte 15% din acţiunile companiei.

Pe de altă parte, firma Institut Proiect din Cluj, controlată de omul de afaceri Octavian Buzoianu, a vândut întreaga participaţie la Retrasib, respectiv 50,4% din acţiuni, şi are de primit 17,2 milioane de lei.

„Avem încredere că lucrurile vor merge bine pentru că SGB-SMIT este o companie puternică, cu forţă de vânzări“, a afirmat Iulian Stancu. Potrivit acestuia, Scando Trading va pastra un loc în consiliul de admi­nistraţie al Retrasib, iar germanii de la SGB-Smit vor avea doi membri în board.

Grupul german SGB-Smit International este printre cei mai mari producători de transformatoare din Europa, cu unităţi de producţie în Germania, Olanda, Statele Unite şi Malaiezia. Grupul are clienţi în peste 50 de ţări, incluzând companii de furnizare utilităţi, companii industriale, producători de aparataj şi companii producătoare de energie, atât în sistemul convenţional, cât şi regenerabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO