Companii

George Brăiloiu va dona manuscrisele lui Emil Cioran Bibliotecii Academiei

George Brăiloiu a anunţat că va dona manuscrisele lui Cioran Bibliotecii Academiei

Autor: Obretin Ana Maria

12.04.2011, 12:26 101

Omul de afaceri George Brăiloiu, care a cumpărat fondul demanuscrise şi documente ale lui Emil Cioran scos la licitaţie joi,la Paris, a anunţat marţi, la Academia Română, că va dona acestebunuri Bibliotecii Academiei.

George Brăiloiu a făcut această declaraţie în conferinţa depresă organizată marţi la Clubul Academicienilor, de la sediulAcademiei Române.

Omul de afaceri George Brăiloiu a cumpărat prin compania sa, KDFEnergy, întregul fond cu 123 de manuscrise şi documente personaleale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei organizate joi la Parisde casa Binoche şi Giquello, oferind întreaga sumă la care s-aajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte - 406.000 euro, fărătaxe, adică în total - 507.500 de euro.

Ulterior, Brăiloiu a declarat în presă că va dona acest fondstatului român, urmând să decidă cărei instituţii româneşti anume,după ce se va consulta cu persoane avizate. Printre instituţiilevizate, Brăiloiu a menţionat Academia Română şi Biblioteca CentralăUniversitară din Bucureşti.

Eugen Simion a declarat luni, pentru MEDIAFAX că, indiferentcare va fi instituţia care va beneficia de donaţie, George Brăiloiuva primi o înaltă distincţie din partea Academiei Române pentru cădonează manuscrisele statului român.

Printre obiectele scoase la licitaţie la hotelul DrouotRichelieu din Paris, joi, s-au numărat caiete manuscrise -"Tragicul cotidian", "Adolescenta", "Jansenismul", "Pamflet şipamfletar", "Consideraţiuni asupra problemei cunoştinţei la Kant","Banalitate şi transfigurare", "Cartea amăgirilor", "Lacrimi şisfinţi", "Schimbarea la faţă a României" -, numeroase cărţi poştaleşi scrisori adresate părinţilor şi altor rude, o fotografie a luiCioran reprezentat aşezat, semnată pe verso, diploma debacalaureat, datată 5 octombrie 1928, diploma de licenţă înfilosofie şi litere, datată 23 iunie 1932, un carnet de studentemis în Germania pentru anul şcolar 1933 - 1934, cu fotografie şisemnătură, mai multe cărţi de identitate emise de autorităţilegermane, un paşaport, eliberat la 15 septembrie 1934, un carnet destudent emis în Franţa, abonamente de tren, fişe de lectură, unpermis pentru bibliotecă şi multe altele.

Potrivit casei Binoche şi Giquello, care a organizat licitaţiade la Paris, dintre cele 123 de loturi din ansamblul Emil Cioran,cele care au atins cele mai mari sume în timpul licitaţiei au fost:diploma de licenţă (lot 169) - 17.000 de euro, un carnet de note(lotul 118) - 16.000 de euro, manuscrisul "Cartea amăgirilor" -13.000 de euro, manuscrisul "Îndreptar Pătimaş" - 12.100 de euro,paşaportul (lotul 172) - 11.000 de euro, carnetul de student (lotul173) - 11.000 de euro - şi manuscrisul "Consideraţiuni asupraproblemii cunoştinţei la Kant" - 10.200 de euro.

Două instituţii din România, Televiziunea Română (TVR) şiBiblioteca Centrală Universitară (BCU), au participat şi ele lalicitaţia de la Paris. Dezvăluirea a fost făcută de directorul BCU,Mireille Rădoi, joi, cu câteva ore înainte de licitaţie, pentruMEDIAFAX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO