Companii

Grecii de la Olympus cumpără lapte de la 500 de fermieri şi anunţă exporturi de brânză în vestul Europei şi SUA

Dimitrios Sarantis, preşedintele grupului Olympus: Deja exportăm în Vest în Italia şi sperăm anul acesta să ajungem şi în ţări precum Germania sau Marea Britanie. Planul este să ajungem cu unele produse realizate în România, aşa cum este telemeaua (în general, produse cu o perioadă de valabilitate mai îndelungată - n.red.) şi în Statele Unite, deşi este ceva mai greu, pentru că vorbim de a trece graniţele Uniunii Europene. Colectăm materie primă de la peste 500 de fermieri, în special din zona de nord a ţării. Suntem prezenţi în România din 1999 şi am stabilit o relaţie de colaborare cu fermierii şi avem necesarul de lapte care ne trebuie. Dacă ne va trebui mai mult şi nu vom găsi, poate vom apela şi la import.

Autor: Andreea Neferu

15.03.2012, 00:05 5120

În prezent, fabrica trimite produse în statele din Europa Centrală şi de Est, dar şi în Italia. "Deja exportăm în Vest în Italia şi sperăm anul acesta să ajungem şi în ţări precum Germania sau Marea Britanie. Planul este să ajungem cu unele produse realizate în România, aşa cum este telemeaua (în general, produse cu o perioadă de valabilitate mai îndelungată - n.red.) şi în Statele Unite, deşi este ceva mai greu, pentru că vorbim de a trece graniţele Uniunii Europene", a declarat Dimitrios Sarantis, preşedintele grupului Olympus.

Investiţia celor de la Olympus vine într-un moment în care un alt jucător de profil, compania israeliană Tnuva, a pierdut un pariu de 55 mil. euro cu piaţa locală.

La finalul anului 2005 Tnuva anunţa o investiţie de 55 de milioane de euro într-o unitate de producţie în România, la Popeşti-Leordeni, şi într-o fermă de animale la Adunaţii-Copă­ceni. Ferma este acum în faliment.

Împrumut pentru export

Olympus a semnat ieri un acord de împrumut de 30 de milioane de euro cu Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB), cu ajutorul căruia elenii vor să crească capacitatea de export a fabricii pe care o deţin în judeţul Braşov.

În prezent, fabrica de la Hălchiu exportă circa 80% din producţie, laptele, telemeaua şi iaurturile braşovene mergând în prezent în ţări din Europa Centrală şi de Est, dar şi în Italia.

Olympus a avut anul trecut pe piaţa locală o cifră de afaceri de 22,6 milioane de euro, din care circa 20 de milioane de euro au fost generate de exporturi. Compania speră să-şi dubleze anul acesta businessul, până la 40 de milioane de euro, exporturile urmând să genereze circa 32 de milioane de euro.

Produsele companiei Olympus sunt prezente pe piaţa locală în toate marile reţele de hipermarketuri (spre exemplu Carrefour sau Cora), dar şi în reţele de supermarketuri aşa cum este Mega Image.

Colectează lapte de la peste 500 de fermieri

Unitatea de la Hălchiu este cea mai mare investiţie a grupului elen făcută în afara Greciei, aceasta reprezentând 25% din capacitatea totală de producţie a companiei, investitorii estimând anterior o perioadă de recuperare a banilor de circa 15 ani.

Fabrica produce lapte, brânză telemea şi iaurt, întreaga cantitate de lapte necesară fiind colectată exclusiv din România.

"Colectăm materie primă de la peste 500 de fermieri, în special din zona de nord a ţării. Suntem prezenţi în România din 1999 şi am stabilit o relaţie de colaborare cu fermierii şi avem necesarul de lapte care ne trebuie. Dacă ne va trebui mai mult şi nu vom găsi, poate vom apela şi la import", a mai spus Sarantis.

Fabrica de la Hălchiu are o capacitate totală de recepţie a laptelui de 40.000 de litri pe oră şi trei linii de producţie: iaurt (120 tone/zi), telemea (100 tone/zi) şi lapte (PET: 16.000 litri/oră, ambalaj Tetrapak: 10.500 litri/oră). Întinsă pe o suprafaţă de 25.000 de metri pătraţi, unitatea produce deja iaurt, lapte proaspăt şi UHT, brânză şi smântână sub brandul Oly, reprezentanţii companiei spunând că în prima jumătate a anului 2012 vor introduce noi sortimente de iaurt.

Reprezentanţii Olympus nu au furnizat date privind cota de piaţă pe care o au în prezent sau la care vor să ajungă pe viitor în România, spunând doar că "nu ne este teamă că nu o să vindem produse bune", potrivit lui Ilias Pliatsikas, deputy managing director al Olympus România.

Printre planurile pe care grecii de la Olympus le iau în considerare în anii următori se numără şi începerea producţiei de sucuri naturale, despre care în urmă cu câteva luni spuneau că ar putea reprezenta o investiţie de circa 500.000 de euro.

Al doilea cel mai mare investitor din România în 2011

Grupul Olympus a fost al doilea cel mai mare investitor în România în anul 2011, după valoarea investiţiei. Grecii spuneau la momentul deschiderii fabricii din judeţul Braşov că au 80 de angajaţi, urmând să crească numărul acestora la 120-150 în primul trimestru al acestui an. Deşi a fost finalizată recent, terenul necesar fabricii a fost cumpărat în urmă cu 10 ani pentru suma de un milion de euro.

Grupul Olympus este prezent în România din anul 1999. Iniţial, grecii au deţinut o unitate de procesare a laptelui în Baraolt, judeţul Covasna, de unde laptele era exportat către unităţile din Grecia, transformat în produse lactate şi adus din nou în România. Odată cu deschiderea unităţii din Braşov, fabrica din Baraolt a fost închisă.

Grupul de firme deţinut de o familie aflată la a treia generaţie de producători de lactate are sediul în Trikala, Grecia. În prezent, Olympus deţine cinci unităţi de producţie în Grecia, Bulgaria şi România, care produc atât lactate, cât şi sucuri naturale.

Black Sea Trade and Development Bank, care a acordat un împrumut de 30 de milioane de euro pentru extinderea capacităţii de export a fabricii Olympus, este o instituţie financiară internaţională care are ca membri fondatori Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Turcia şi Ucraina. Până în prezent, banca a acordat pe piaţa locală 24 de împrumuturi în valoare totală de 255 de milioane de euro.

"Printre companiile pentru care am acordat împrumuturi se numără Rompetrol, Petrom, Terapia, iar dintre bănci Bancpost, Banca Românească sau Banca Transilvania", a spus Mustafa Boran, vicepreşedinte al Black Sea Trade and Development Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO