Companii

​Horaţiu Moldovan, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară Sanador: În spitalele private rata de infecţii în chirurgia majoră este de 10 ori mai mică decât în cele publice

​Horaţiu Moldovan, şeful Secţiei de Chirurgie...

Autor: Bianca Dorobanţu

13.09.2016, 13:56 2572

Alegerea medicilor de a părăsi sistemul public de sănătate şi de a intra în cel privat este impulsionată de satisfacţia personală mai bună, mijloacele tehnologice avansate, dar şi de confortul şi siguranţa oferite de mediul privat, a spus Horaţiu Moldovan, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la spitalul Sanador, în cadrul ZF Health & Pharma Summit ’16.

„Migraţia medicilor din public în privat dovedeşte că aceştia au o satisfacţie profesională mai bună în privat. Dacă medicii nu pleacă în străinătate, pleacă din public în privat. Este simplu de ce, nimeni nu pleacă de la bine la rău, ci de la bine la mai bine”.

O altă motivaţie oferită medicilor de mediul privat de sănătate constau în confort şi siguranţă, lucruri care lipsesc sistemului public de sănătate, în opinia lui Horaţiu Moldovan.

„În ce priveşte siguranţa în chirurgie majoră, ştim toţi că riscul la care este supus un pacient face ca noi să fim prudenţi în abordarea cazurilor dificile. În privat siguranţa bacteriologică, rata de infecţii în chirurgia majoră este de 10 ori mai mică, lucru care pentru un chirurg este foarte important, la fel şi pentru pacient. Clădirea spitalului Fundeni, de exemplu, are peste 40 de ani vechime şi este cu risc seismic, iar lifturile nu funcţionează. Transportul pacienţilor de la un etaj la altul este periculos. ”.

Motivaţia lui Horaţiu Moldovan de a muta din mediul public de sănătate, unde a lucrat până anul trecut,  în cel privat, ca şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Sanador este data de abordările tehnologice pe care mediul privat le oferă.

„Lucrez la Sanador de un an, iar motivaţia mea a fost simplă: mediul privat permite abordari tehnologice. În România, lideri de tehnologie sunt spitalele private care au investit în tehnologie.”

De asemenea, o altă problemă în ce priveşte sistemul medical de sănătate ar fi faptul că rezidenţii nu pot fi formaţi în spitalele private, ci numai în cele publice, consideră Horaţiu Moldovan. „Rezidenţii ar putea să deprindă tehnicile actuale numai în spitalele private, referindu-mă la domeniul chirurgiei cardiovasculare”.

Moldovan mai consideră că pasul făcut asfel încât toţi pacienţii să aibă acces în spitalele private ar fi ca aceştia să poată beneficia de programele naţionale de sănătate, care ar acoperi costurile pentru diferite intervenţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO