Companii

Immoeast a pus un roman de 37 de ani sa conduca proiectele: ce planuri sunt pentru 181 ha de teren

Immoeast a pus un roman de 37 de ani sa conduca proiectele: ce planuri sunt pentru 181 ha de teren

Vlad Dumitrescu, 37 de ani, a preluat functia de director de dezvoltare pentru Romania al fondului austriac de investitii Immoeast in luna octombrie anul trecut. Anterior el a fost director in cadrul firmelor de dezvoltare imobiliara Portland Trust si ProLogis, unde s-a ocupat in special de realizarea unor proiecte logistice

08.04.2010, 23:18 426

Vlad Dumitrescu, 37 de ani, a preluat functia de director dedezvoltare pentru Romania al fondului austriac de investitiiImmoeast, investitorul cu cea mai mare expunere pe piata imobiliaralocala: cel mai mare proprietar de birouri din Bucuresti (aproape200.000 mp), trei malluri in tara (127.000 mp), spatii logistice si181 de hectare de teren pe care nu s-a construit deocamdatanimic.

Practic, in perioada 2005-2007 austriecii se aflau la aproapefiecare masa de negociere pentru vanzarea unor active imobiliare side putine ori au plecat fara sa cumpere.

Criza insa a scazut mult valoarea de piata a proprietatilorachizitionate, iar grupul s-a aflat la un pas de colaps lasfarsitul anului 2008, moment din care marea majoritate ainvestitiilor locale au fost blocate.

"Avem doua malluri in constructie, Polus Center Constanta, cu osuprafata inchiriabila de 32.000 de metri patrati, si Gold PlazaBaia Mare, cu o suprafata inchiriabila de 30.000 de metri patrati.Telul nostru este sa repornim dezvoltarea proiectelor stopate, caEuromall Galati si West Gate Craiova", a declarat pentru ZFDumitrescu, fost director in cadrul firmelor de dezvoltareimobiliara Portland Trust si ProLogis, unde s-a ocupat in specialde realizarea unor proiecte logistice.

La inceputul acestui an Immoeast a angajat si un director tehnicin persoana lui Andrei Popescu, venit de la firma de projectmanagement Gardiner & Theobald. Astfel, dupa ce in perioada deboom austriecii alegeau sa incheie parteneriate pentru realizarea proiectelor, in urmatoareaperioada Immoeast ar putea prelua si rolul de dezvoltator.

Cand vor fi reincepute proiectele?

"Asta se va intampla imediat ce vom atinge un nivel confortabilde pre-inchiriere. In privinta pornirii dezvoltarii pentru alteproiecte detinute de catre noi, suntem deschisi catre parteneriatecu dezvoltatori, dar avem in vedere si dezvoltarea proiectelor pecont propriu, prin construirea unei solide echipe tehnice", a maispus Dumitrescu.

Cum a fost facuta trecerea de la o firma la un pas de colaps -capitalizarea bursiera scazuse cu peste 90%, la circa 600 demilioane de euro - la una care se gandeste sa reinceapa constructiaunor proiecte imobiliare?

"Immoeast a trecut de acel punct critic, iar in 2009 si-acrescut valoarea actiunilor la bursa de opt ori. Restructurareacompaniei, concentrarea atat pe segmentele de birouri, retail,logistica si rezidential, echilibrat pe regiuni geografice sidecizia actionarilor de a fuziona cu compania mama Immofinanz suntfactori care asigura conditiile de stabilitate si dezvoltare pentrucompanie si portofoliu", spun reprezentantii fondului austriac deinvestitii.

De mai bine de un an austriecii vorbesc despre vanzarea unorproprietati de pe piata locala, dar in afara desfiintarii anumitorparteneriate, Immoeast nu a renuntat la niciun activ local. Darasta nu inseamna ca austriecii au renuntat la intentia de a vindeproprietatile.

"Probabil nu este cea mai buna perioada pentru vanzare. Oricum,vom vinde doar unele proprietati si numai daca vom primi ofertebune, nu la orice pret. Exista in momentul de fata pe piataromaneasca investitori care cauta sa cumpere proprietati bune de laproprietari aflati in mare dificultate financiara. Din pacatepentru acesti investitori si din fericire pentru piata romaneasca,cu mici exceptii pe segmentul rezidential, nu exista asemeneacazuri in Romania", spun austriecii.

In cel mai recent raport financiar al companiei Romania eraconsiderata cea mai dificila piata pentru austrieci. Care suntmotivele pentru care perceptia asupra Romaniei s-a schimbat radicalin ultimii doi ani?

"Puterea de cumparare scazuta a populatiei, spatiileneinchiriate si excedentul de dezvoltari pe retail si birouri, inspecial in Bucuresti, pun presiune pe nivelul chiriilor. Pe de altaparte, putem vedea ca domeniul imobiliar este intr-o stare mult maibuna in Polonia si Cehia, aceste piete fiind stabile si mature",explica reprezentantii Immoeast.

Austriecii se numara printre investitorii care au fost prinsi decriza cu proiectele incepute, dar problemele legate de finantare side gasirea chiriasilor au determinat oprirea constructiei. "Avemcateva proiecte in asteptare, unde dezvoltarea a fost inceputainainte de criza. In aceasta situatie avem dezvoltare de retail cuo suprafata inchiriabila totala planificata de 154.000 de metripatrati si dezvoltare de birouri de 87.000 de metri patratiinchiriabili", spune Dumitrescu.

Portofoliul de centre comerciale al Immoeast cuprinde acumproiecte in Arad, Pitesti si Cluj, iar pana la sfarsitul anuluiaustriecii ar urma sa mai intre in proprietatea a doua proiectefinalizate, in Baia Mare si Constanta.

Intr-un stadiu destul de avansat de constructie sunt si douamalluri in Galati si Craiova, iar la stadiul de intentie austrieciiau proiecte comerciale si in Targu-Jiu sau Brasov, astfel ca petermen mediu austriecii ar putea deveni cel mai mare proprietar decentre comerciale.

Pe de alta parte, statutul de cel mai mare proprietar de spatiide birouri din Bucuresti poate provoca multe batai de cap intr-operioada in care chiriile au scazut cu circa 20-30%, iar gradul deneocupare a crescut spre 15%.

"Cladirile de birouri aflate in locatii foarte bune sunt intotalitate inchiriate sau cu mici spatii disponibile, in timp cecladirile care nu sunt amplasate central si locatiile greuaccesibile au spatii neinchiriate la procentaje semnificative",spun reprezentantii Immoeast, care detin doua cladiri de birouriinclusiv in Pipera-Tunari, zona cu cele mai multe cladirineocupate.

"Detinem doar cateva cladiri cu pozitionare mai slaba, precumPipera. Asteptam sa vedem care sunt planurile autoritatilor privindprelungirea metroului in Pipera. Odata cu metroul, aceasta zona ardeveni mai accesibila si, prin urmare, mai usor de inchiriat."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO