Companii

In insolventa, businessul Trident Sibiu se reduce la jumatate

In insolventa, businessul Trident Sibiu se reduce la jumatate
17.12.2009, 23:12 394

Reteaua de supermarketuri Trident din Sibiu, aflata ininsolventa de circa patru luni, mizeaza pe o cifra de afaceri de 30mil. euro in acest an, aproape la jumatate fata de valoarearaportata pe 2008, de 55 mil. euro.

Retailerul detinut de sotii Constantin si Alina Mateescu dinSibiu a inchis in acest an un supermarket la Alba Iulia si singurulsau centru comercial, deschis in luna aprilie la Sibiu. Compania arenuntat si la planurile de extindere in Capitala - in acest anurma sa fie deschis primul supermarket Trident din Bucuresti.

"Cifra de afaceri cu care estimam ca vom incheia anul este de 30de milioane de euro. Conducerea societatii a amanat proiectul deextindere a retelei Trident in Bucuresti, concentrandu-se puternicpe optimizarea activitatii in cele patru magazine de dimensiunimedii si mari existente din Medias, Sibiu, Sfantu Gheorghe siDeva", au declarat reprezentantii Trident Trans Tex, operatorulretelei.

Sotii Mateescu au cerut intrarea in insolventa a companiei lascurt timp dupa ce au inchis centrul comercial Trident ShoppingCenter din Sibiu, cea mai mare investitie imobiliara a acestora.Proiectul a implicat investitii estimate la 15 mil. euro, din care10 mil. euro au fost resurse atrase de la Romexterra Bank, potrivitdatelor comunicate anterior de Trident. Centrul, ancorat de unhipermarket Trident, a fost inchis la mai putin de jumatate de ande la inaugurare.

Proprietarii retailerului au investit anul trecut 4 mil. eurointr-un depozit de legume si fructe in Sibiu pentru a sustinedezvoltarea retelei.

Inainte de a cere intrarea in insolventa a businessului, ei auincercat sa acceseze un credit pentru capitalizarea companiei, insafara rezultat.

Trident Trans Tex are in prezent credite nerambursate de 21 mil.euro de la banci si datorii de 4-5 milioane de euro catre furnizorisi alte companii, conform reprezentantilor companiei.

Cauta cumparator pentru centrul comercial dinSibiu

Sotii Mateescu mizeaza acum pe vanzarea unor active pentru a-sidiminua datoriile.

"Tinand cont de faptul ca activitatea Trident Shopping Centereste suspendata, acesta poate fi considerat un activ de vanzare",au mentionat reprezentantii Trident.

Acestia au mai precizat ca tranzactiile imobiliare i-au ajutatanul trecut sa finanteze dezvoltarea centrului Trident ShoppingCenter. "In primavara anului 2008 au fost instrainate terenuri deaproximativ 2 milioane de euro, bani care au fost investiti inrealizarea Trident Shopping Center Sibiu."

In acest moment se finalizeaza tabelul creditorilor companiei,pentru ca anul viitor sa fie prezentat acestora planul dereorganziare al businessului. La finele anului trecut compania aveaaproximativ 900 de angajati.

Cel mai greu an pentru retailerii romani

Sotii Mateescu au deschis primul supermarket Trident in 2004 siau extins reteaua pana la 6 unitati in primavara acestui an, mizandsi pe formatul de hipermarket in locatii precum Deva, Sibiu siSfantu Gheorghe.

Primul business al proprietarilor Trident a fost o afacere deimport de haine. Sotii Mateescu si-au dezvoltat afacerile intrandapoi in domenii precum exploatari forestiere, transport intern siinternational de marfa si imobiliare.

Pe fondul contractarii consumului si inghetarii creditarii, ceimai mari trei retaileri alimentari romani, retelele PIC, Trident siSPAR, au intrat in insolventa in a doua jumatate a acestui an lacererea actionarilor acestora.

Creditorii au expuneri de peste 100 de milioane de euro lainsolventele celor trei companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO