Companii

Joi, 7 decembrie, ZF şi CEC Bank vă aşteaptă la ora 12.30 la conferinţa ZF Investiţi în România – ediţia Ploieşti. Printre companiile prezente la dezbatere se numără Grup Carmistin, Fresh Microgreens, Mari Star şi Ave Diana

Joi, 7 decembrie, ZF şi CEC Bank vă aşteaptă la ora...

Autor: Bogdan Alecu

06.12.2023, 00:05 255

♦ Evenimentul va începe la ora 12.30 şi se va desfăşura la Ramatuelle Concept din Ploieşti ♦ Starea economiei româneşti, modul în care pot fi încurajate investiţiile, reindustrializarea României, finanţările bancare şi oportunităţile aduse de fondurile europene sunt câteva dintre subiectele de pe agenda conferinţei.

Mâine, 7 decembrie, Ziarul Financiar şi CEC Bank organizează la Ploieşti conferinţa ZF Investiţi în România!, unde unii dintre cei mai importanţi bancheri se vor întâlni cu antreprenorii, managerii şi investitorii care pun în mişcare economia locală.

Evenimentul va începe la ora 12.30 şi se va desfăşura la Ramatuelle Concept din Ploieşti, unde unii dintre cei mai mari antreprenori şi investitori din Ro­mânia se vor întâlni cu unii dintre cei mai importanţi finanţatori din economie.

Anul 2023 s-a do­ve­dit a fi unul plin de provocări, pe fondul unui context prelungit de inflaţie, respectiv do­bânzi mai mari. Totuşi, antreprenorii şi companiile din Româ­nia şi-au dorit în conti­nuare să facă investiţii şi să capitalizeze noi oportunităţi, nu doar să supravieţuiască.

De la noi capacităţi de producţie sau noi li­nii de business şi până la investiţii în eficienţă ener­getică şi producţie de energie pentru autoconsum, jucătorii din economia locală au anunţat noi planuri de investiţii sau au continuat investiţiile demarate în anii anteriori.

Afluxul de finanţări provenit dinspre fondurile europene, dar şi dinspre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) rămâne încă atractiv pentru companii, însă accesarea fondurilor europene trebuie încurajată în continuare, mai ales în contextul în care următoarele luni ar trebui să aducă zeci de programe noi.

Cum arată economia locală în 2023? Cum facem economia să meargă mai departe în noile condiţii de piaţă?

Cum arată noul model de creştere şi dezvoltare economică? Ce trebuie să facem pentru a reindustrializa România şi pentru a readuce la viaţă mai multe ramuri ale industriei?

Acestea sunt câteva dintre temele pe care le vor dezbate invitaţi precum Cristian Stancu, acţionar, Maristar, Rodica Papuc, Account Manager Ave Diana, Cristian Tudor, acţionar, Fresh Microgreens sau Octavian Paltanea, Director Dezvoltare Grup Carmistin.

Ei vor sta faţă în faţă cu unii dintre cei mai cunoscuţi bancheri specializaţi din partea CEC Bank, începând de la Adina Călin, Director Produse, CEC Bank,

Ramona Ivan, Director, Direcţia Relaţii cu Instituţii Naţionale şi Internaţionale, CEC Bank şi Gabriel Pralea, Director, Direcţia de Administrare a Reţelei Teritoriale, CEC Bank.

Industria de petrol şi gaze este principalul sector al economiei judeţului Prahova, cele 685 de firme înregistrate cu acest domeniu de activitate având o cifră totală de afaceri de 2,2 miliarde de euro (17,8% din totalul judeţului), arată un studiu al Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova.

Firmele prahovene au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri totală de 36,72 miliarde lei (7,74 miliarde euro), adică 3,47% din PIB-ul României, ceea ce plasează judeţul Prahova pe locul 9 la nivel naţional, după Bucureşti, Cluj, Timiş, Braşov, Constanţa, Ilfov, Sibiu şi Alba.

În Prahova sunt 47.945 de firme active (3% din numărul total la nivel national), dintre care 12.773 persoane fizice autorizate şi 35.172 persoane juridice. Structura economică a judeţului, pe principalele domenii de activitate, conform bilanţului la 31 decembrie 2021, este următoarea: comerţ 48,18%, industrie 28%, servicii 12,66%, construcţii 7,18%, agricultură 2,22%, turism 1,11%, cercetare-dezvoltare-high tech 0,58%.

În prezent, în judeţ sunt 186.668 salariaţi, 141.482 lucrând în societăţi comerciale, iar rata şomajului este de 2,17%, ceea ce plasează Prahova pe locul 9 în rândul judeţelor cu cea mai mică rată a şomajului, după Timiş, municipiul Bucureşti, Cluj, Bihor, Arad, Maramureş, Sibiu şi Braşov. Câştigul salarial mediu nominal net este de 3.446 lei (743 euro).

Prahova asigură circa 4% din exportul României, judeţul situându-se pe locul 9 la nivel naţional după municipiul Bucureşti, Timiş, Argeş, Braşov, Ilfov, Dolj, Sibiu şi Arad. Principalii parteneri pentru activitatea de export sunt Italia (19%), Germania (12,5%), Franţa (7%), Marea Britanie (6%), Republica Moldova (4,5%). Potrivt INS, principalele grupe de produse exportate de cele 296 de firme prahovene sunt maşini, aparate, echipamente electrice (35%), produse alimentare, băuturi, tutun (16,7%), produse minerale (11%), produse chimice (11%), produse textile şi confecţii (6,3%).

Proiectul ZF Investiţi în România!, realizat în parteneriat cu CEC Bank, a fost lansat în anul 2020 şi a scos până acum la iveală investiţii importante atât din partea antreprenorilor români, dar şi din partea companiilor cu capital străin.

De la interviurile la care participă primari şi oameni din administraţiile publice locale şi până la cele despre finanţări, agricultură, industrie alimentară, piaţa imobiliară sau cele despre dezvoltarea companiilor antreprenoriale, proiectul realizat de ZF şi CEC Bank pune lupa pe mecanismele care mişcă economia, dar şi pe provocările cu care se confruntă ambiţiile companiilor din România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO