Companii

Lukoil şi Petrom ameninţă monopolul energetic de stat

Autor: Roxana Petrescu

03.02.2011, 23:40 60

Vagit Alekperov, şeful gigantului petrolier rusesc Lukoil cuafaceri de peste 81 de miliarde de dolari în 2009, a prezentat ieriîn cadrul unei întâlniri cu preşedintele României, Traian Băsescu,planurile de dezvoltare pe care le are grupul pentru piaţalocală.

Dincolo de cele 300 de benzinării şi de rafinăria Petrotel dinPloieşti, prin care ruşii sunt prezenţi în România, vizita luiAlekperov a coincis cu momentul în care Lukoil a făcut un pasimportant în ceea ce priveşte intrarea în domeniul producerii deenergie electrică. Astfel, ruşii au anunţat finalizarea unorlucrări de modernizare în valoare de 160 de milioane de dolari încadrul unei unităţi de producere a electricităţii localizată peplatforma rafinăriei din Ploieşti.

Odată cu această investiţie, grupul spune că intră şi pe piaţacomercializării de energie electrică, în contextul în care intenţiacompaniei de a pătrunde pe acest segment a fost anunţată încă dinanul 2006, odată cu înfiinţarea companiei Lukoil Energy & GasRomânia. Practic, ruşii de la Lukoil, alături de Petrom, cea maimare companie locală, sunt primii investitori care produc fisuri înceea ce priveşte producţia de energie electrică din surseconvenţionale, domeniu pe care până în acest an statul romândeţinea monopolul.

Dacă Lukoil abia a finalizat investiţia în centrala de laPloieşti anul acesta, Petrom va pune în funcţiune o centrală de 860MW la Brazi în a doua parte a anului, fondurile alocate deproducătorul de petrol şi gaze pentru acest proiect fiind de 500 demilioane de euro.

Dincolo de aceste investiţii în energia clasică, energiaregenerabilă, mai ales cea eoliană, este un alt domeniu în careproiectele private clatină puţin poziţia dominantă a statului românîn ceea ce priveşte producţia de energie electrică. "Lucrările demodernizare au început în anul 2008 iar valoarea investiţiei estede aproximativ 160 de milioane de dolari. Capacitatea totală deproducţie este de 66 MW, iar consumul propriu este de 3,5 MW.Într-un an complet de funcţionare, preconizăm că vom livra 60.000de MWh. În momentul începerii procesului de modernizare unitateaavea o capacitate de 36 MW", explică reprezentanţii Lukoil Energy& Gas România. Pornind de la datele livrate de companie, înprimul an de tranzacţionare al energiei pe piaţa liberă, ruşii arputea câştiga circa 2,5 milioane de euro.

"Centrala termoelectrică se află pe teritoriul rafinărieiPetrotel-Lukoil şi asigură necesităţile de energie termică şielectrică ale societăţii. Pornirea celui de-al patrulea blocenergetic la CET va permite furnizarea de energie electrică şi pepiaţa de energie din România. Este primul proiect al companieiLukoil din sectorul de afaceri cu energie electrică privindutilizarea de cocs în calitate de combustibil pentru producţia deenergie electrică."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO