Companii

"Masurile anuntate de guvern au fost tardive si insuficiente"

21.10.2009, 23:20 19

Pipelife Romania, filiala locala a producatorului austriac detevi din plastic Pipelife, a inregistrat o scadere semnificativa avanzarilor fata de aceeasi perioada a anului trecut, avand invedere ca "toata economia Romaniei s-a prabusit".

Compania nu a dorit sa faca publica valoarea la care a ajunscifra de afaceri, insa in primele trei luni ale anului vanzarilePipelife au scazut la jumatate fata de aceeasi perioada a anuluiprecedent, pana la 5 mil. lei (1,1 mil. euro). In 2008, PipelifeRomania a realizat o cifra de afaceri de 53,7 mil. lei (14,6 mil.euro), in crestere cu 14% fata de anul precedent.

"Printre factorii care trebuie mentionati as aminti absenta unuiadevarat program anticriza, pentru ca masurile anuntate de guvernsi/sau de unele partide au fost tardive si in mare parteinsuficiente, reducerea investitiilor in infrastructura, diminuareadrastica a posibilitatilor de creditare a firmelor si lipsa dedisponibilitati banesti, ceea ce a generat intarzieri grave deplata si in final un blocaj aproape complet al decontarilor intrecompanii, insolvente/falimente", sustine Petru Avram, directorulgeneral al Pipelife Romania.

El afirma ca intarzierea previzibila cu care se va adoptabugetul Romaniei in 2010 va conduce la blocarea sau amanarea unorinvestitii, ceea ce va insemna ca anul viitor, cel putin in primultrimestru, consumul va continua sa scada, iar relansarea pietei vaavea loc cel mai devreme in toamna.

In ciuda scaderii cererii de pe piata, Pipelife a continuatinvestitiile in prima parte a anului, insa unele dintre ele au fostamanate.

Compania anunta la inceputului anului ca va investi circa 1,5milioane de euro anul acesta in extinderea activitatii companiei sia pus in functiune o linie de fabricatie pentru conducte decanalizare din PVC extrudat, precum si o linie de asamblare acaminelor de canalizare din polipropilena (PP). Pana in prezent, dela intrarea pe piata locala, investitiile companiei se ridica lacirca 12 milioane de euro.

Grupul Pipelife, un joint-venture intre producatorul austriac demateriale de constructii Wienerberger si compania belgiana dinindustria chimica si farma Solvay, a realizat anul trecut o cifrade afaceri de 894 mil. euro si are 2.700 de angajati in 28 de tari.Pe piata romaneasca a intrat in mod direct in 2005, prin preluareaproducatorului ungar Pannonpipes, care avea activitati pe piatalocala.

Influente negative asupra pietei:

  • Schimbarile legislative dese cu privire la salarizare, impozitforfetar sau impozit pe profit
  • Zvonurile privind o posibila majorare a TVA sau a cotei unicede impozitare
  • Incoerenta de care a dat dovada Executivul, balbaielile inevaluarea reala a dimensiunilor crizei

sursa: Petru Avram, directorul general al PipelifeRomania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO