Companii

Murad a concediat jumatate din angajatii hotelului de patru stele Phoenicia din Capitala

Murad a concediat jumatate din angajatii hotelului de patru stele Phoenicia din Capitala

Mohammad Murad, presedintele grupului de firme Perla Majestic: Nu dispunem de cash-flow in prezent. Am fost afectati de criza economica pentru ca in primul rand noi nu suntem invatati cu crizele, iar in al doilea rand pentru ca trebuie sa ne sprijinim singuri ca oameni de afaceri, nu mai avem suportul bancilor sau pe cel al statului.

02.11.2009, 23:32 2335

"Daca la hotelul Phoenicia Grand Plaza erau 220 de persoane anultrecut, acum lucreaza doar 120 de oameni. Gradul mediu de ocupareal hotelului in primele noua luni anul acesta a fost de 40%. Inluna octombrie acest indicator a crescut la 60%", a spusMurad.
Mohammad Murad, 46 de ani, controleaza aproape 1.000 de camere inmai multe hoteluri de pe litoral si 348 de camere la hotelulPhoenicia Grand Plaza.
Omul de afaceri nu a precizat la cat s-au ridicat incasarilehotelului din Capitala anul acesta sau anul trecut. Datelefinanciare aferente anului trecut nu au fost publicate pe site-ulMinisterului de Finante, insa situatia din 2007 arata o cifra deafaceri de 10,1 mil. euro si un profit net de 1,3 mil. euro. Murada precizat ca si in hotelurile de pe litoral s-au facutdisponibilizari, insa nu a oferit date exacte legate de numarulangajatilor concediati.

Disponibilizari in industriaospitalitatii
Omul de afaceri libanez nu este singurul proprietar de hoteluricare a apelat la disponibilizari anul acesta. Si George Copos, carecontroleaza 1.000 de camere in mai multe hoteluri pe litoral, lamunte si in Capitala, a renuntat la aproape 200 de oameni dinoctombrie anul trecut pana in prezent. De asemenea, Copos a aplicatsi o strategie de mutare a personalului, prin care angajatii de lamare lucreaza iarna in hotelurile de la munte si invers.
"Nu dispunem de cash-flow in prezent. Am fost afectati de crizaeconomica pentru ca in primul rand noi nu suntem invatati cucrizele, iar in al doilea rand pentru ca trebuie sa ne sprijinimsinguri ca oameni de afaceri, nu mai avem suportul bancilor sau pecel al statului", a spus Murad.
Scaderea traficului turistic si a celui de business a afectatafacerile hotelierilor din toata tara. Cei mai expusi au fost insahotelierii din Capitala, care au inregistrat grade de ocupare inscadere cu 23% in primul semestru anul acesta fata de aceeasiperioada a anului trecut, potrivit firmei de consultanta CBREEurisko (CBRE). De asemenea, tariful mediu pe camera s-a redus cu22%, arata aceeasi sursa.

Sta mai bine pe litoral
Daca la hotelul Phoenicia din Bucuresti incasarile au scazut cuaproape 40%, la unitatile de pe litoral s-au redus cu doar 12%,gradul de ocupare mediu in sezonul de vara fiind de 70%, dupa cumapreciaza Mohammad Murad.
Omul de afaceri controleaza pe litoral hotelurile Majestic dinMamaia, Olimp si Jupiter, hotelul Perla din Mamaia (3 stele) siForum Costinesti (2 stele).
Omul de afaceri de origine libaneza a venit in Romania la varsta de19 ani pentru a studia medicina. Dupa ce si-a finalizat studiile in1988, s-a angajat in cadrul Spitalului Colentina. El nu a practicatinsa meseria de medic pentru o perioada indelungata, deoarece inscurt timp a intrat in lumea afacerilor, urmand traditia familiei.Dupa mai bine de 20 de ani de cand face afaceri in Romania, Muradsustine ca in perioade de criza este bine sa reduci un piccheltuielile, sa fii mai atent la costuri, la cash-flow si sa tegospodaresti mai bine.
Murad mai controleaza pe langa grupul Perla Majestic si lantul derestaurante Spring Time, dar si producatorul de pateuri Mandy.

Cati bani face din turism Phoenicia Hotels

  • Anul infiintarii: 2005
  • Domeniul de activitate: hoteluri
  • Cifra de afaceri in 2007*: 10,1 mil. euro
  • Profit net in 2007: 1,3 mil. euro
  • Numar de angajati in 2007: 200

*) Nu sunt disponibile rezultatele financiare pe 2008.

Perla Majestic

  • Anul infiintarii: 1995
  • Domeniul de activitate: hoteluri
  • Cifra de afaceri in 2008: 3,7 mil. euro
  • Profit net in 2008: 0,2 mil. euro
  • Numar de angajati in 2008: 35

Sursa: Ministerul Finantelor

7 mil. euro, intr-un hotel de patru stele inCapitala
Desi hotelurile lui Murad au afaceri in scadere, omul de afaceri vadeschide pana la sfarsitul acestui an un hotel de patru stele inCapitala, Phoenicia Express, cu 200 de camere, dupa o investitiecare s-a ridicat la 7 milioane de euro. Mai mult, el planuieste cain iunie anul viitor sa deschida o unitate de cinci stele, CoralBeach, in Mamaia Nord.
"Acesta va fi primul hotel de cinci stele de pe litoral pe care ilvoi detine. Hotelul, a carui constructie a inceput in urma cu treiani, va avea o capacitate de 1.200 de locuri in mai multeapartamente, in urma unei investitii de 15 mil. euro." Intrebat dece deschide o unitate cu 1.200 de locuri, avand in vedereconditiile actuale din piata, omul de afaceri a spus ca aceastainvestitie poate reprezenta o oportunitate, dat fiind faptul ca nusunt foarte multe camere clasificate la cinci stele pe litoral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO