Companii

Piaţa farmaceutică pierde din viteză pe final de an

Autor: Ioana David

12.10.2010, 23:55 49

Piaţa farmaceutică locală calculată la nivelul preţului cu caremedicamentele intră în farmacii ar putea creşte cu 7% în lei anulacesta şi în 2011, conform estimărilor firmei de cercetare de piaţăIMS Health, după un avans puternic în prima parte a anului deaproximativ 20%.

Alte informaţii furnizate de Cegedim, o altă firmă deconsultanţă care măsoară piaţa la ieşirile din farmacii, arată ocreştere de 26% în primele şase luni din 2010.

Evoluţia slabă din a doua parte a anului se aşteaptă să vinădupă ce statul a implementat măsuri de reducere a consumului demedicamente scumpe, care au susţinut creşterea puternică din ultimaperioadă.

Astfel, de la 1 iulie au intrat în vigoare noi reglementări carevizează produsele compensate cu 50% şi 90%, iar de la 1 septembrieacestea au fost extinse şi pentru o parte din produsele gratuite.IMS Health previzionase la începutul anului un avans de 9-10% pecare l-a revizuit în jos în condiţiile acestor modificări.

Anul trecut, piaţa farmaceutică locală s-a ridicat la 8,7 mld.lei (2,05 miliarde de euro), în creştere cu 18,5% în lei (3,1% îneuro) şi este una dintre puţinele industrii care şi-au conservatritmul de creştere chiar şi în această perioadă dificilă din punctde vedere economic. Avansul puternic s-a menţinut şi anul acesta,iar potrivit ultimelor informaţii disponibile de la IMS, în primeletrei luni piaţa a avut un plus de 21%, astfel că este de aşteptatca pe sfârşit de an să piardă din viteză.

Informaţii pentru mai multe paliere de preţ

Datele prezentate de IMS sunt exprimate la nivelul preţului cucare medicamentele intră în farmacie şi conţin adaosurileproducătorilor şi ale distribuitorilor.

"Piaţa se poate măsura la toate nivelurile de preţ (producător,distribuitor şi farmacii - n. red.). La nivel internaţional IMSprezintă datele la nivelul de preţ de distribuitor", a spus CorinaCiolan, directorul general al IMS Health România.

Pe piaţa medicamentelor, informaţiile statistice sunt furnizatede două companii: Cegedim şi IMS Health. Dacă IMS Health facepublice date despre piaţa calculată la preţurile cu care produseleintră în farmacii, Cegedim se bazează pe ieşirile din farmacii, darcalculate la preţ de distribuitor (ceea ce compania numeştepharmacy puchasing price - PPP).

Potrivit Cegedim, acesta este standardul internaţional pentru căla acest nivel de preţ "lanţul de aprovizionare pune la dispoziţiaunităţilor medicale (farmacia şi spitalul) arsenalulterapeutic".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO