Companii

Producătorul de ţigarete JTI disponibilizează 20% din angajaţi

13.06.2010, 23:40 559

Producătorul de ţigarete JTI (Japan Tobacco International), caredeţine în portofoliu branduri precum Winston, Camel sau Winchester,a anunţat că îşi restructurează operaţiunile locale prindesfiinţarea a 169 de locuri de muncă din companie din cauzadeclinului abrupt al pieţei.

"Pentru a proteja şi întări poziţia competitivă a companiei înviitor, am decis că trebuie să reorganizăm activităţile de vânzărişi trade marketing (promovare la punctele de vânzare - n. red.).Aceasta înseamnă că vom reduce numărul angajaţilor din cadrulcompaniei", a declarat Neil Coupland, general manager al JTIRomânia.

Directorul a menţionat că măsurile anunţate implicărestructurarea a 169 de locuri de muncă din cadrul JT InternationalRomânia, cu impact direct asupra unui număr de 128 de angajaţi,restul poziţiilor fiind în prezent vacante.

Compania a avut anul trecut un număr mediu de 670 de angajaţi,potrivit datelor de la Registrul Comerţului, ceea ce înseamnă că 1din 5 salariaţi va fi disponibilizat în urma restructurării care seva finaliza în luna octombrie. JTI este singurul producător localde ţigarete care nu anunţase măsuri drastice cu impact asupraangajaţilor, ca răspuns la declinul pieţei legale de ţigarete.

Competitorii săi - Philip Morris şi British American Tobacco -au anunţat în ultimele şase luni întreruperea temporară aproducţiei pe o perioadă de două săptămâni.

Piaţa ţigaretelor din România, estimată la aproximativ douămiliarde de euro, s-a contractat anul trecut cu 10-15% în volumfaţă de 2008, după majorări de preţuri cu o medie de 30% peparcursul anului care au acoperit creşterile accizelor la tutun.Producătorii locali susţin că majorarea accizelor la tutun în treirânduri în ultimul an a favorizat contrabanda de ţigarete, estimatăîn prezent la 36% din piaţă.

Reprezentanţii JTI au mai precizat, citând un studiu realizat deNielsen, că în primul trimestru al acestui an piaţa legală aţigaretelor s-a contractat cu peste 40% faţă de aceeaşi perioadădin 2009.

JTI România a avut anul trecut o cifră de afaceri de 425,6 mil.euro şi o pierdere de 4,4 mil. euro, potrivit datelor raportate laRegistrul Comerţului.

Măsuri dure

  • Philip Morris a trimis în acest an 450 de angajaţi dinproducţie în şomaj tehnic pentru 2 săptămâni;
  • Producătorul British American Tobacco şi-a închis fabrica dinPloieşti tot pentru 2 săptămâni, la începutul anului;
  • JTI a anunţat până acum cea mai dură măsură în industria deprofil, prin disponibilizarea a 128 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO