Retail&Agrobusiness

România, liberă să exporte vaci de carne în Turcia, însă nu are efectiv de animale. Dimitrie Muscă, CAI Curtici: „Nu mai este carne de bovină ca să se exporte”

România, liberă să exporte vaci de carne în Turcia,...

Autor: Roana Rotaru

01.09.2016, 19:19 971

Încă de la începutul lunii august fermierilor români li se permite să exporte bovine vii destinate sacrificării imediate (vaci de carne-n.red) în Turcia, în urma unor negocierilor purtate în luna mai a acestui an, între ministrul agriculturii, Achim Irimescu şi omologul său turc. Problema, însă, este că fermierii români nu au suficiente vaci de carne, aceştia crescând în marea parte bovine pentru lapte. 

„România nu prea are bovine de carne de exportat, mai avem sub un milion de bovine de carne Carnea mea de bovină se vinde de la o zi la alta, pentru că a prins românul gustul cărnii de bovină. Nu mai este carne de bovină ca să se exporte. Cine are şi şi-a făcut ferme, le înmulţeşte şi le ţine pentru afacerile din ţară. Efectivul de bovine a scăzut pentru că nu au fost subvenţii şi pentru că preţul laptelui a fost scăzut. Eu am şi vaci de lapte şi de carne, tot ce produc se vinde nu an niciun stoc”, a declarat pentru ZF Dimitrie Muscă, proprietarul CAI Curtici, unul dintre cei mai mari agricultori din vestul ţării.

Exportul de produse agroalimentare româneşti a fost restricţionate în trecut pentru pieţele din Turcia, nu din cauză că ar fi ar fi existat nereguli sanitar-veterinare, ci pentru că reprezentanţii Ministerului Agriculturii nu au reuşit să formeze şi să păstreze un parteneriat comercial reciproc avantajos.

 „Până acum relaţia noastră cu Turcia era oprită şi pe bovine şi pe ovine, iar la bovine nu a fost un curent formidabil pentru că nu prea avem bovine de export , România este în cădere liberă cu efectivul de bovine. Relaţia cu Turcia era blocată pentru că foştii miniştrii nu au fost în stare să menţină o relaţie de cooperare, a fost o lipsa de colaborare, nu e vorba de boli”, a declarat pentru ZF Mihai Petcu, proprietarul fermei Agroindustriala Pantelimon, cu activităţi în creştere bovinelor pentru lapte.

Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA), Radu Roatiş Cheţan, demersurile pentru exportul de bovine vii în Turcia a fost începute cu mai mult timp în urma, însă a exista o reticentă din partea reprezentanţilor turci. Pe viitor, Radu Roatiş prevede că se va putea realiza şi exportul de ovine în Turci, iar efectivul de bovine de carne a României va creşte.

„În jurul Turciei deja suntem curtaţi şi crescătorii noştri de ovine au început să trimită în Iordania, în Quatar, adică nu există doar piaţa Turciei la bovine şi ovine. (..) România a fost orientată pentru creştere unei vaci mixte de lapte şi carne. Recent am început să ne orientăm şi noi spre creşterea bovinelor pentru carne. Am început timid, dar ajungem imediat la un milion de capete. Trebuie să ne uitam la potenţialul pe care îl avem”, a spus preşedintele ANSVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO