Companii

România a exportat 12,6 mil. tone de cereale în 2022, nivel record, în valoare de 4,3 mld. euro. Fermierii contrazic statistica: „Sunt stocuri mari de cereale româneşti acum în ţară. Exportul de cereale în 2022 a fost semnificativ redus faţă de alţi ani“

România a exportat 12,6 mil. tone de cereale în 2022,...

Autor: Florentina Niţu

24.03.2023, 00:08 561

România a avut în 2022 exporturi record de cereale, 12,6 mil. tone, în creştere cu 20% faţă de 2021, volume venite într-un an calamitat de secetă şi cu producţii reduse la jumătate Este cantitatea exportată exclusiv de origine românească? Este o parte din ea din Ucraina? Întrebări fără răspuns.

În 2022, România a exportat 12,6 milioane de tone de cereale, cu peste 20% mai mult decât în anul calendaristic 2021, în valoare de 4,3 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Cu toate acestea, fermierii contrazic statistica, susţinând că o parte din exportul de cereale al României este de origine ucraineană.

Nivelul exportului de cereale înregistrat anul trecut de România este unul istoric, atât cantitativ, cât şi valoric, cu toate că producţia de cereale a scăzut cu 50% în 2022 faţă de 2021, până la 19,18 milioane de tone, din cauza secetei. Pe lângă exportul de cereale, exporturile de rapiţă şi floarea-soarelui, seminţe oleaginoase au fost de aproape 2,5 milioane de tone şi au avut o valoare de 1,8 milioane de euro. INS nu ştie dacă din exporturile totale de cereale ale României o parte sunt de altă origine, în acest caz din Ucraina, ci afirmă că instituţia doar „diseminează informaţii privind exportul şi importul de bunuri ale României“. Reprezentanţii de la departamentul de comunicare din cadrul Ministerului Agriculturii au spus că ministerul de resort se bazează pe datele Institutului Naţional de Statistică, care nu ştie dacă din exporturile României de cereale o parte sunt de origine ucraineană, însă „este posibil ca o parte din importurile României din Ucraina să fi fost ulterior exportată“.

Importurile de cereale ale României în 2022 au fost de 2,78 milioane de tone, iar de seminţe oleaginoase de 1 milion de tone. Cantitatea importată de România din Ucraina a fost de 2 milioane de tone de cereale şi seminţe oleaginoase, adică 52,5%, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor de la INS. Reprezentanţii instituţiei precizează că „tranzitul de bunuri nu este inclus, prin urmare nu deţinem informaţii privind cantitatea de cereale din Ucraina care a tranzitat România“.

Coridorul pentru marfa ucraineană s-a deschis în mai 2022, iar din iulie, navelor care transportă cereale din porturile ucrainene din Odesa li s-a permis să navigheze pe un coridor sigur prin Marea Neagră. Însă, pe lângă presiunea pusă pe transport şi logistică, fermierii au avut şi o presiune pe preţuri, care au început să scadă după recoltare, iar avantajul vânzătorilor din Ucraina a fost că ofereau discounturi pe care fermierii români nu le puteau da.

„Acel culoar de tranzit al mărfurilor ucrainene prin România nu a funcţionat aşa cum trebuia. Trebuia să fie de ajutor pentru fermierii din Ucraina să poată scoate marfa din ţara lor. Însă, s-au produs sincope majore care au afectat direct activitatea fermierilor noşti. Presiunea pe costul şi disponibilitatea transportului a fost una fantastică, inclusiv disponibilitatea transportului mărfurilor pentru a ajunge în portul Constanţa. A fost o presiune majoră pe costul de transport şi pe accesul la logistică din portul Constanţa pentru fermierii din România“, a spus Alina Creţu, director executiv al APPR.

În 2022, traficul de cereale din Ucraina înregistrat în Portul Constanţa de 8,2 milioane de tone, însă nu este clar dacă această cantitate a tranzitat doar România şi a mers către o destinaţie finală prestabilită ori a rămas şi pe plan local o parte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO