Companii

Semnal de alarmă în siderurgie. Şeful combinatului de la Galaţi spune că piaţa s-a degradat puternic şi rapid în ultimele săptămâni

Semnal de alarmă în siderurgie. Şeful combinatului de la Galaţi spune că piaţa s-a degradat puternic şi rapid în ultimele săptămâni

Foto: Adrian Stoicoviciu

Autor: Tudor Neacsu

29.11.2012, 00:05 1098

Directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, a declarat că anul viitor va fi dificil pentru companie, similar cu 2012, şi că în ultimele săptămâni condiţiile pieţei s-au deteriorat puternic.

"Piaţa s-a degradat puternic şi rapid în ultimele săptămâni. Preţurile au scăzut cu mai mult de 70 de dolari pe tonă la toate produsele, iar volumele pentru săptămânile viitoare sunt incerte. Criza s-a răspândit în toată Europa în ceea ce priveşte toate produsele. Nu putem preconiza o revenire a pieţei în 2013. Vedem 2013 ca fiind un an dificil, la fel ca 2012. Cu siguranţă, nu vom putea face lucruri extraordinare", a declarat Ribo, prezent la o dezbatere publică organizată la sediul ArcelorMittal Galaţi.
Are probleme în Franţa
Grupul ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, este puternic criticat în Franţa după ce a anunţat că ar putea închide două combinate. Preşedintele francez Françcois Hollande l-a ameninţat pe Mittal că va naţionaliza cele două combinate dacă grupul nu va asigura păstrarea locurilor de muncă.
În România, Mittal a derulat în ultimii ani disponibilizări semnificative la Galaţi, numărul de angajaţi reducându-se de la 14.400 în 2007 la 8.700 în 2011 în condiţiile în care producţia s-a restrâns şi o parte din instalaţii au fost închise.
ArcelorMittal Galaţi a avut anul trecut afaceri de 4,66 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro) şi pierderi de 620 milioane de lei (146 milioane de euro).
În acest an, cota de piaţă a companiei în România a crescut şi au început exporturi de tablă groasă către Europa Centrală şi de Nord, spune directorul ArcelorMittal Galaţi.
"Rezultatele în trimestrul al treilea au fost foarte bune. Furnalul 5 produce peste 4.600 de tone pe zi şi este stabil, iar LTG 1 şi LTG 2 funcţionează într-un regim flexibil. Previzionăm o producţie de 1,6-1,7 milioane de tone de oţel pentru 2012", a spus Ribo.
Celălalt mare producător de oţel din România, grupul rus Mechel, a anunţat în urmă cu câteva zile că opreşte producţia în cele patru combinate pe care le deţine din cauza scăderii cererii de pe piaţă şi a acumulării de stocuri.
Întrebat dacă dificultăţile economice sunt accentuate de lipsa unui contract ferm pentru achiziţionarea de energie şi dacă eticheta de "băieţi deştepţi" a afectat imaginea ArcelorMittal Galaţi, directorul general al combinatului siderurgic a susţinut că această etichetă nu este una potrivită, pentru că energia cumpărată este folosită exclusiv pentru producţie, iar în ceea ce priveşte lipsa unui contract pentru o cantitate însemnată se caută soluţii.
"Avem nevoie de energie pentru a produce oţel"
"Nu am putut încheia un contract pentru achiziţia de energie. Lucrăm la găsirea unei soluţii pe bursa OPCOM, unde şi furnizorii au eşuat să găsească clienţi pentru cantităţi mari de energie. Este ca şi cum ai vrea să cumperi Cola, iar o sticlă de jumătate de litru are un preţ la restaurant, un bax în supermarket are un alt preţ, iar un camion luat direct de la producător are un cu totul alt preţ. Noi facem parte din a treia categorie, avem nevoie de cantităţi mari şi sigure de energie. În privinţa etichetei de băieţi deştepţi care ni se aplică, consider că nu este una adecvată, pentru că nu reflectă realitatea. Noi avem nevoie de energie ca să producem oţel, nu ca să o vindem mai departe", a spus el.
Istoria ArcelorMittal Galaţi
ArcelorMittal Galaţi (fostul Sidex) este cel mai mare combinat din ţară şi a fost preluat de la stat în anul 2001 de grupul Mittal. La momentul preluării compania avea 27.000 de salariaţi şi înregistra pierderi de circa un milion de dolari pe zi.
După restructurare combinatul a ajuns la scurt timp să înregistreze profituri de câteva sute de milioane de dolari pe an.
În urma fuziunii dintre Arcelor şi Mittal, care au creat cel mai mare producător de oţel la nivel internaţional, combinatul şi-a schimbat denumirea în ArcelorMittal Galaţi şi a devenit parte a diviziei de tablă groasă a grupului.
Compania produce circa 40% din tabla groasă la nivelul ArcelorMittal şi exportă 70% din producţie, cu precădere pe piaţa din Turcia, a cărei economie şi-a revenit puternic după criză.
Producţia combinatului s-a redus de la peste 4,5 mil. tone înainte de criză la 1,6-1,7 milioane de tone în prezent ca urmare a scăderii cererii, iar numărul de salariaţi a coborât în prezent la circa 8.000, faţă de peste 30.000 câţi avea înainte de privatizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO