Companii

Topul celor mai mari chiriasi din Bucuresti: zece firme inchiriaza 20 ha de birouri si platesc 40 mil. euro pe an

Topul celor mai mari chiriasi din Bucuresti: zece firme inchiriaza 20 ha de birouri si platesc 40 mil. euro pe an
21.04.2010, 23:17 1123

"M-am angajat aici pentru ca imi placea cladirea asta de birourisi m-am interesat ce firme isi au sediul pentru a le putea trimiteun CV", povestea un tanar manager din piata imobiliara felul incare si-a selectat firma pentru care sa lucreze.

Aspectul, utilitatea, pozitionarea si chiar notorietatea uneicladiri de birouri sunt importante pentru majoritatea angajatilor,motiv pentru care Ziarul Financiar a incercat sa stabileasca un topal celor mai importanti chiriasi din cladirile de birouri dinCapitala, o piata in care se invart anual intre 160 si 200 demilioane de euro.

Cele mai mari companii private (Petrom si Dacia Renault), treibanci (Raiffeisen, Bancpost si Banca Romaneasca), trei giganti IT(Ericsson, Oracle si HP) si doi din primii trei jucatori dintelecom (Vodafone si Cosmote) sunt cei mai importanti chiriasi dinCapitala, potrivit firmelor de consultanta imobiliara Colliers siDTZ Echinox, care au raspuns ieri solicitarii ZF.

Cele zece firme au inchiriat in Bucuresti spatii cumulate decirca 228.000 de metri patrati, echivalentul a zece turnuri debirouri cu 15 etaje si o suprafata medie pe etaj de 1.500 de metripatrati.

Factura anuala pentru aceste spatii depaseste cel mai probabil40 de milioane de euro, fara a lua in calcul costurile deadministrare sau cele cu parcarea.

Majoritatea marilor firme au sediul central intr-o cladire dinzona Pietei Victoriei - Aviatorilor, departamentele de suport fiindconcentrate in parcurile de afaceri din zona Pipera sau dinproiectul West Gate din Militari.

Cele zece firme au peste 70.000 de angajati, dar, in cazulDacia, spre exemplu, cea mai mare parte a acestora sunt in fabricadin Mioveni, in timp ce o mare parte a angajatilor din bancilucreaza in sucursale. In aceste conditii, doar 20.000-25.000 deangajati ai acestor firme lucreaza in cladirile de birouri dinBucuresti.

"De obicei, densitatea este de un angajat la 12-15 metri patratiin head-office (sediu central), respectiv un angajat la 8-10 metripatrati in back-office. In piata locala de birouri predominant estespatiul alocat operatiunilor de back office, unde lucreaza de douaori mai multi oameni decat in sediile principale, ceea ce nesitueaza mai degraba la o medie de 1 angajat la fiecare 9 metripatrati", declara Horia Moldovan, consultant in cadrul firmeiColliers International.

Banci precum BCR si BRD, primii doi jucatori de pe piata, ocupade asemenea spatii de birouri importante in Bucuresti, dar fiecaredetine in proprietate cate un imobil de mari dimensiuni - BRDTower, in Piata Victoriei, respectiv Bucharest Financial Plazza, peCalea Victoriei, in apropierea palatului CEC.

"In general, companiile multinationale prefera inchirierea indetrimentul achizitionarii de spatii de birouri potriviteactivitatii desfasurate. Acestea prefera investitia in dezvoltareaafacerii si nu imobilizarea unei sume importante intr-un spatiu delucru. Printre companiile proprietari ai spatiilor in care isidesfasoara activitatea se afla Romstal, banci precum CEC, BRD, BCRsau firma de asigurari Asirom", spune Bogdan Sergentu, head ofvaluations and consulting in cadrul firmei DTZ Echinox.

In ultima perioada insa, banci precum Raiffeisen sau UniCreditsi-au manifestat intentia de a construi propriile cladiri debirouri, in timp ce grecii de la Piraeus chiar au inaugurat unsediu propriu intr-un turn din Piata Victoriei.

In ultimul an si jumatate tranzactiile de inchiriere a unorspatii de mari dimensiuni au fost putine si provocate fie deconsolidari, fie din motive exceptionale, cum a fost incendiul dela cladirea Millennium Business Center, care a determinatconducerea Transelectrica sa inchirieze un alt spatiu de birouri cuo suprafata de 6.700 de metri patrati in cladirea Platinum Centerdin zona Unirii. Potrivit datelor ZF, cea mai mare tranzactieincheiata in ultimul an a fost preluarea de catre grupul Rompetrola unui spatiu de 9.300 mp in proiectul City Gate din Piata PreseiLibere.

Cei mai mari proprietari de birouri din Bucuresti sunt, potrivitinformatiilor ZF, fondurile de investitii austriece Immoeast siEuropolis si oamenii de afaceri romani Liviu Tudor si DinuPatriciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO