Companii

Transelectrica spune ca pana la sfarsitul anului ar putea fi puse in functiune eoliene cat un reactor nuclear. Cine face investitiile de un miliard de euro

Transelectrica spune ca pana la sfarsitul anului ar putea fi puse in functiune eoliene cat un reactor nuclear. Cine face investitiile de un miliard de euro

FOTO: Shutterstock

26.04.2010, 23:08 111

Saltul este spectaculos si aduce o crestere de peste 40 de orifata de situatia actuala, tinand cont de faptul ca, potrivitstatisticilor europene, in Romania sunt instati numai 14 MW inproiecte eoliene. Concret, daca acesti 600 MW intra in functiune,peste 400.000 de case cu un consum lunar de circa 300 kWh ar puteafi alimentate cu energie verde, fata de cele circa 10.000, catesunt in prezent.

"Pana la sfarsitul anului 2010 pot fi puse in functiune proiecteintre 150 si 600 MW, depinde de planurile de afaceri aleinvestitorilor", spune Adrian Baicusi, directorul general alTranselectrica, transportatorul national de energie electrica.

Transelectrica are un rol cheie in ceea ce priveste dezvoltareaproiectelor eoliene, compania fiind cea care da avizele deracordare la retea si cea care in final semneaza contractele deracordare la sistemul energetic national cu investitorii deprofil.

"Pana in prezent Transelectrica a emis avize tehnice deracordare la retea pentru 4.023 MW, din care pentru 600 MW s-auincheiat contracte de racordare", spune Baicusi. Cei 4.023 MWpentru care s-au emis avize reprezinta echivalentul in capacitate aaproape 6 reactoare ale centralei de la Cernavoda si depasescoricum capacitatea actuala de integrare a proiectelor eoliene insistemul energetic national.

"Transelectrica nu doreste sa limiteze dezvoltarea acesteiindustrii, dar pentru fiecare proiect in parte se analizeaza foarteatent posibilitatile de integrare in sistemul energetic national.In situatia actuala, sistemul energetic national poate preluaaproximativ 3.000 MW putere instalata in surse regenerabile.Totodata se iau masuri pentru cresterea acestei valori", explicaBaicusi.

Cine sparge gheata

Primii care vor pune in functiune anul acesta un parc eolian dedimensiuni mari sunt cehii de la CEZ care vor instala circa 347,5MW. Astfel, in toamna acestui an, 139 de turbine, fiecare a cate2,5 MW, vor functiona in comuna dobrogeana Fantanele.

Investitia de la Fantanele reprezinta prima parte a proiectuluide 600 MW pe care cehii il construiesc in Dobrogea. Cea de-a douaetapa prevede instalarea a 101 turbine, cu o capacitate similara,in comuna Cogealac.

Astfel, anul viitor tot proiectul va fi in picioare, spun cei dela CEZ, la momentul respectiv, investitia lor de 1,1 miliarde deeuro reprezentand cel mai mare parc eolian pe uscat construit inEuropa.

Potrivit celor mai recente informatii, CEZ a instalat laFantanele primele 70 de turbine si are toate autorizatiilenecesare, singura piesa lipsa fiind aprobarea Transelectrica de aconecta statia de transformare la reteaua nationala.

"Transelectrica asteapta cu nerabdare parcurgerea tuturoretapelor finale si a testelor necesare impuse de reglementarile sinormele tehnice in vigoare, pentru a aproba punerea in functiune siracordarea la sistemul energetic a statiei de transformare", spuneseful Transelectrica.

Portughezii de la Pestera

Alte proiecte care ar putea intra in functiune anul acesta suntcele dezvoltate de Energias de Portugal, prin intermediul divizieisale de energie regenerabila EDP Renovaveis. Potrivit celor mairecente declaratii din partea reprezentantilor companiei, unproiect cu o capacitate de 90 MW, situat in localitatea dobrogeanaPestera, urmeaza sa fie finalizat la jumatatea acestui an.

Compania mai are in dezvoltare un proiect de 138 MW laCernavoda. Investitia necesara in cele doua parcuri este de 116milioane de euro pentru proiectul de la Pestera si de 186 demilioane de euro pentru parcul de la Cernavoda. Atat BancaEuropeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cat si IFC(International Financial Corporation, divizia de investitii aBancii Mondiale - n.r.) analizeaza acordarea unor finantari pentruacest proiect.

Un alt grup important care s-a apucat de constructia unui parceolian sunt italienii de la Enel care au in plan dezvoltarea a 200MW tot in Dobrogea.

Pentru viitor

Cel mai ambitios plan in ceea ce priveste dezvoltarea deproiecte eoliene a fost anuntat recent de catre spaniolii de laIberdrola care vor sa construiasca in Dobrogea cel mai mare parceolian din lume, cu o capacitate instalata de circa 1.600 MW, maimult decat doua reactoare ale centralei de la Cernavoda. Investitiaspaniolilor, care depaseste nivelul de 2 miliarde de euro, ar urmasa fie finalizata in 2017, inceperea constructiilor fiindplanificata pentru anul viitor.

Un alt investitor care acum face primii pasi in ceea ce privesteproiectele de energie regenerabila este Petrom, cea mai marecompanie locala, care va investi 100 de milioane de euro pentruridicarea unui parc de 45 MW, tot in Dobrogea.

Petrom spune ca acest parc va intra in functiune anul viitor.Tot in 2011, compania va da drumul unei centrale pe gaz de 860 MWpe platforma centralei Petrobrazi, acesta fiind primul pas major alproducatorului de petrol si de gaze pe piata producerii de energieelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO