Companii

Turceni, pe minus din cauza datoriilor

Turceni, pe minus din cauza datoriilor

Autor: Gabriel Razi

27.07.2011, 00:03 195

Complexul Energetic Turceni (CET), cel mai ma­re producător deenergie termoelectrică din bazinul Olteniei, a avut anul trecutafaceri de 248 mil. euro, în scădere cu 6,1% faţă de anul anterior,compania înregistrând şi pierderi de 16,3 mil. euro.

Termocentrala are opt grupuri energetice fiecare cu ocapacitate instalată de 330 MW, din care acum sunt în funcţiunepatru, iar altul este în reparaţii. Pierderile de anul trecut auprovenit aproape în totalitate ca urmare a creditelor contractatepentru a finanţa lucrările de reparaţii ale grupurilorenergetice.

"Pierderile se datorează în principal diferen­ţelor de cursvalutar rezultate din reevaluarea împrumutului de la Banca Japonieipentru Cooperare Internaţionala denominat în yeni, pe fondulaprecierii yenului japonez în raport cu leul", se arată în RaportulAdministratorului CET.

Creditul în yeni contractat de companie de la Banca Japonieipentru Cooperare Internaţională (JBIC) se ridică la 150 de milioanede euro. Cu ajutorul acestor bani se urmăreşte construirea unuisistem de desulfurare a gazelor arse şi construcţia altorfacilităţi pentru patru din blocurile energetice. CET va începe săramburseze acest credit începând cu anul 2015, ultima tranşă dinîmprumut urmând să fie plătită băncii japoneze în 2045. Valoareatotală a creditelor luate de Complexul Energetic Turceni se ridicala 360 de milioane de euro, celelalte credite fiind luate de laBanca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi de laBanca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN).

De la BERD compania energetică a luat alte 150 de milioane deeuro în vederea reabilitării blocului energetic şase, companiaurmând să returneze banii timp de zece ani începând cu 2012.

Pentru reabilitarea aceluiaşi obiectiv CET a mai luat încă 20 demilioane de euro de la BCDMN, ce urmează a fi rambursaţi până în2022. CET nu luase la sfârşitul anului trecut niciun ban din acestcredit, acesta rămânând în fază de pre-proiect.

În 2010 datoriile Complexului Energetic Turceni au ajuns la213,9 milioane de euro, fiind de două ori mai mari ca în anulanterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO