Companii

Ungurii de la OTP oferă 300 de milioane de euro pentru a doua mare bancă din Slovenia

Ungurii de la OTP oferă 300 de milioane de euro pentru a...

Autor: Luiza Chiroiu

30.09.2014, 15:45 205

OTP şi firma de investiţii Apollo Global Management din Statele Unite au înaintat cele mai bune oferte pentru preluarea celei de-a doua mari bănci din Slovenia, care este deţinută de stat, conform ziarului sloven Finance, citat de Bloomberg.

"Un preţ de 300 de milioane de euro ar fi relativ scăzut pentru Nova KBM, căci banca a scăpat de creditele neperformante şi a fost recapitalizată, ceea ce înseamnă că, probabil, mai are doar câteva schelete în dulap", a declarat Attila Gyurcsik, analist al fondului Concorde din Ungaria.

Guvernul din Slovenia a cheltuit anul trecut 3,2 miliarde de euro pentru a salva sectorul bancar, în acest sens începând să vândă active pentru a recupera o parte din sumă.

Acţiunile OTP Bank au crescut cu 1,7% pe bursa din Budapesta, valoarea sa de piaţă ajungând la 4,73 de miliarde de dolari.

Banca NKBM a primit 870 de milioane de euro sub furma ajutoarelor de stat şi a transferat o parte din creditele neperformante către compania de stat Bank Assets Management, creată în 2013 cu scopul de a facilita restructurarea băncilor naţionale.

NKBM a înregistrat un profit net la finalul primului semestru de 20,9 milioane de euro.

CEO-ul OTP, Sandor Csanyi, a anunţat încă de anul trecut că banca are în plan intrarea pe noi pieţe, precum şi creşterea cotei de piaţă în ţările unde desfăşoară deja operaţiuni.

În august, Csanyi a avertizat că, cel mai probabil, OTP va raporta pierderi în acest an, pe fondul declinului înregistrat de operaţiunile din Ucraina şi Rusia. Un alt factor important care afectează veniturile OTP este obligaţia de a returna anumite sume de bani clienţilor din Ungaria care au fost dezavantajaţi de modificarea contractelor, în acord cu o lege introdusă de parlamentul de la Budapesta.

OTP Bank are operaţiuni în opt ţări din Europa Centrală şi de Est.

În România, grupul OTP este prezent prin OTP Bank România, OTP Leasing România, OTP Consulting România, companie cu activităţi de consultanţă pentru investitori, autorităţi locale şi IMM-uri, şi OTP Asset Management România, societate de administrare a investiţiilor, OTP Real Estate Services România, OTP Advisors România şi OTP Factoring România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO