Companii

Unii cu investiţiile, alţii cu potenţialul. Polonia şi Grecia, în top 10 state europene după capacitatea eolienelor montate anul trecut. Ucraina, în plin război, a reuşit să monteze dublu faţă de România. Vestea bună? În România s-au montat în 2023 cele mai mari turbine din Europa

Unii cu investiţiile, alţii cu potenţialul. Polonia...

Autor: Roxana Petrescu

06.04.2024, 11:54 1256

Polonia a montat anul trecut 1.157 MW în proiecte de energie eoliană şi ocupă astfel locul 6 la nivelul UE în ceea ce priveşte investiţiile finalizate în 2023 Cu 543 MW conectaţi în parcuri eoliene, Grecia ocupă loul 8 la nivelul UE, clasament dominat de Germania, Olanda şi Suedia  Ucraina, în plin război, a montat 146 MW în proiecte eoliene  România rămâne cu potenţialul la coada clasamentului, dar, chiar şi aşa, cei 72 MW conectaţi la reţea sunt primii după un deceniu de blocaj total al investiţiilor  Potenţialul este, rămâne doar să fie concretizat.

„Europa a instalat 18,3 GW de capacitate eoliană nouă în 2023. Proiectele onshore au reprezentat 79% din a­ceastă capacitate. În UE s-a înregistrat un nivel record al noilor instalări, de 16,2 GW, din care 82% au fost onshore“, se arată în ultimul raport al WindEurope, cea mai mare organizaţie dedicată promovării indus­triei eoliene la nivel european. Germania a de­filat anul trecut cu proiecte de 3,9 GW finali­zate, dar ceea ce atrage atenţia este perfor­manţa Poloniei şi a Greciei, unde s-au montat aproape 1,2 GW, respectiv 543 MW în 2023. În comparaţie cu aceste ţări, cei 72 MW pe care în sfârşit România a reuşit să îi conecteze par modeşti. Cu toate acestea, faptul că în sfârşit România a spart gheaţa din piaţa de energie eoliană este o veste foarte bună. Un alt stat care a bifat o performanţă bună este Ucraina, cu 146 MW montaţi în plin război.

„Peste 70% din capacitatea de 1,9 GW eoliană a Ucrainei este acum nefuncţională“, se mai arată în raportul WindEurope.

Revenind la piaţa locală, ca o coincidenţă, 60 MW din cei 72 MW sunt realizaţi de un inves­titor ucrainean. Astfel, Moldova Eolian SRL, compania de proiect din spatele parcului eolian de 60 MW Ruginoasa, este deţinută în totalitate de DTEK Renewables International B.V. Aceasta face parte din holdingul SCM, deţinut de Rinat Ahmetov, cel mai bogat om de afaceri din Ucraina, care are businessuri în minerit, media, real estate, transporturi sau agricultură. Parcul din România este dotat cu tehnologie daneză Vestas, turbinele având o capacitate de 6 MW, cele mai mari montate până acum în România. Turbinele eoliene uriaşe ar fi fost destinate unui proiect din Ucraina, spun surse din piaţă, dar odată cu declanşarea războiului, ele au ajuns la Ruginoasa, în judeţul Iaşi, în cadrul unui proiect de 60 MW, 90 de milioane de euro. De altfel, turbinele montate în proiectul DTEK au fost printre cele mai puternice puse în funcţiune la nivel european, arată studiul WindEurope.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO