Companii

Urmează conferinţa ZF HR Trends 2024 „Viitorul resurselor umane, sub presiunea transformărilor“. Transformarea recrutării. Trecem de la o criză a lipsei de angajaţi la o criză a disponibilizărilor?

Urmează conferinţa ZF HR Trends 2024 „Viitorul...

Autor: Ramona Cornea

11.03.2024, 09:20 151

♦ Angajatorii spun că recrutarea s-a răcorit vizibil încă din luna septembrie a anului 2023, dar în statisticile oficiale încetinirea ritmului de recrutare a început să se vadă încă din luna august a anului trecut. În acest context apare întrebarea dacă piaţa muncii va trece de la o criză a forţei de muncă la una a locurilor de muncă disponibile.

Ziarul Financiar organizează conferinţa ZF HR Trends 2024 „Viitorul resurselor umane, sub presiunea transformărilor“ joi 28 martie. Cea de-a 18-a ediţie a evenimentului de resurse umane reuneşte managerii şi directorii de resurse umane din marile companii locale, trainerii, consultanţii şi headhunterii şi le pune pe masă cele mai importante tendinţe din piaţa muncii din anul 2024.

Una dintre temele ce vor fi abordate în cadrul conferinţei este cea a transformării recrutării în anul 2024.

Încetinirea economiei este vizibilă, iar recrutările din unele sectoare au îngheţat. Angajatorii spun că recrutarea s-a răcorit vizibil încă din luna septembrie a anului 2023, dar în statisticile oficiale încetinirea ritmului de recrutare a început să se vadă încă din luna august a anului trecut.

Tendinţa este vizibilă şi în statisticile pe judeţe, astfel că în patru judeţe se observă o scădere a numărului de angajaţi de la an la an, iar în judeţele care anterior erau „campionii“ recrutării se vede o scădere a dinamicii de recrutare. Aşadar, recrutarea a avut rezultate modeste la nivel de judeţe, cu o creştere maximă de nici 4% în 2023, după cum arată cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Mai mult, patru judeţe au înregistrat scăderi ale numărului de angajaţi.

Într-o analiză a Asociaţiei Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane (AFRSU), Răzvan Zglobiu, head of sales & talent acquisition în cadrul companiei de recrutare în regim temporar Prohuman România, spunea că 2023 a înregistrat o premieră a ultimilor ani: a venit cu o creştere a numărului de candidaţi pentru poziţiile scoase pe piaţă.

Anul 2023 anticipează o serie de schimbări majore în piaţa de resurse umane din România, când, spre deosebire de anul 2022 şi pentru prima dată în ultimii ani, numărul de candidaţi a  crescut pe fondul disponibilizărilor şi reorganizărilor derulate de companii pe parcursul acelui an – în mod special în sectorul IT şi tehnologie, spune el.

În acest context, Ziarul Financiar organizează conferinţa ZF HR Trends 2024: „Viitorul resurselor umane, sub presiunea transformărilor“, eveniment aflat la cea de-a 18-a ediţie, pentru a identifica, alături de angajatori, specialişti în resurse umane şi reprezentanţi ai autorităţilor cele mai bune metode de adaptare la transformările pieţei muncii per ansamblu, la tendinţele globale cu impact în România, la cerinţele noilor generaţii de angajaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO