Constructii & Imobiliare

Alex Skouras, Alesonor: Clienţii caută comunitate şi sustenabilitate în imobiliare. Să mergi pe CUT maxim nu e cel mai bun răspuns de cele mai multe ori

ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2024

Alex Skouras, Alesonor: Clienţii caută comunitate şi...

Autor: Alex Ciutacu

15.04.2024, 12:29 122

Clienţii din piaţa rezidenţială caută proiecte imobiliare în care să poată trăi cu adevărat sustenabil pe termen lung, iar viitorul pieţei se vede diferit prin ochii fiecărui dezvoltator, a explicat Alex Skouras, cofondator şi managing partner Alesonor Real Estate Development, în cadrul conferinţei ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2024.

„Clienţii caută comunitate şi sustenabilitate, iar aceste lucruri au legătură şi cu viziunea dezvoltatorului. Evident, şi eu consider că trebuie să fim sprijiniţi de autorităţi cât de mult posibil, dar în acelaşi timp, noi, ca dezvoltatori, trebuie să ne gândim la cum va arăta viitorul, pentru că, desigur, există viziuni diferite. Fiecare companie are propria viziune despre viitorul în imobiliare”.

Cele mai cunoscute proiecte ale dezvoltatorului Alesonor în România sunt astăzi Amber Gardens şi Amber Forest din Tunari, iar Skouras spune că suburbia Amber Forest va fi dezvoltată pe un CUT la jumătate faţă de maximul permis. CUT se referă la coeficientul de utilizare al terenului şi se reflectă de multe ori în regimul de înălţime al unui proiect.

„Să mergi pe CUT maxim nu e cel mai bun răspuns de cele mai multe ori şi nu vorbesc doar de Amber Gardens sau Amber Forrest, unde am mers pe jumătate din CUT-ul pe care puteam să construim. Era mai profitabil pe hârtie? Da, poate. În realitate? Nu cred, pentru că ar fi fost un produs diferit care s-ar fi adresat unei direcţii diferite, care nu se regăseşte în viziunea noastră. Am dezvoltat şi în Piaţa Domenii din Sectorul 1 două blocuri, unde am construit cu un etaj mai puţin decât ne era permis, pentru că am simţit că astfel vom asigura o calitate diferită”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2024:

  • Există o mare nevoie de a ieşi dincolo de limitele oraşului, creând condiţii mai sănătoase, mai rezonabile, mai umane pentru locuire. Pentru că Bucureşti este unul dintre cele mai dense oraşe din Europa, deci îţi trebuie aer să respiri, îţi trebuie spaţiu, trebuie să le poţi oferi copiilor şi ţie însuţi o altă calitate de locuit.
  • Trebuie să creezi comunităţi mixed-use cu grădiniţă, şcoală, facilităţi sportive, toate facilităţile, precum măcelărie, brutărie, restaurante, hub de coworking, parcuri, piste de alergare, piste de biciclete, deci să faci un mediu propice cu facilităţi pentru sănătate, educaţie şi petrecere a timpului liber, pentru că asta ne cer oamenii.
  • Nu trebuie să ne uităm doar la sustenabilitatea unei case, ci să facem un pas în spate să ne uităm la întreg ecosistemul.
  • În loc de piste de alergare, piste de biciclete şi toate faclităţile acestea generoase puteam să fac alte 100 de case, pe hârtie era mai bine petnru mine, dar ar fi fost un produs diferit.
  • Dacă este gândit cum trebuie, oraşul de 15 minute are totul pentru tine, de la sănătate, la educaţie, la restaurante, sport şi tot ce ai nevoie. (...) Dacă ai toate facilităţile, bunicii sau socrii vin şi vor să cumpere sau să închirieze un apartament mai aproape de copii, să îi ajute, de aceea trebuie să ai toate aceste variante pentru ei. Apoi copiii, nepoţii cresc, şi pot ajuta bunicii la rândul lor.
  • Pentru mine este important să înţelegem că pentru a sta la umbra unui copac cineva a plantat sămânţa cu mulţi ani în urmă. Şi asta e viziunea noastră.
  • În următoarele decenii vrem să investim în continuare în România. Suntem aici de peste 20 de ani şi locuiesc aici permanent cu familia, simţim deja că pe jumătate suntem români.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO