Constructii & Imobiliare

ANEVAR: Valoarea garanţiilor imobiliare pentru creditele bancare a trecut de 22 de miliarde de euro

ANEVAR: Valoarea garanţiilor imobiliare pentru creditele...

Autor: Anca Olteanu

29.11.2016, 13:38 267

Indicele este realizat cu ajutorul informaţiilor din Baza Imobiliară de Garanţii (BIG). În perioada 1 iulie 2015 - 30 iunie 2016, BIG - gestionată de ANEVAR prin IROVAL (Institutul Român de Cercetări în Evaluare) - a strâns peste 128.000 de rapoarte de evaluare efectuate în cadrul procesului de creditare.

Începând cu luna iulie 2015, toţi evaluatorii autorizaţi au obligaţia, conform Standardelor de evaluare, de a raporta în Baza Imobiliară de Garanţii cele mai importante informaţii din rapoartele de evaluare a proprietăţilor imobiliare pe care le realizează pentru băncile din România.

„Indicele imobiliar ANEVAR este un instrument extrem de util pentru toţi actorii din piaţa imobiliară, pentru că el reflectă cu mare acurateţe evoluţia şi fluctuaţiile pieţei imobiliare”, a explicat preşedintele ANEVAR, Daniel Manaţe, în cadrul unei conferinţe de lansare a primului Indice Imobiliar.

Valorile de piaţă unitare pentru apartamentele în bloc au crescut în 38 de localităţi reşedinţă de judeţ (inclusiv Bucureşti) începând cu primul trimestru din 2016 până în trimestrul al doilea, scăzând doar în trei oraşe reşedinţă de judeţ. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Miercurea-Ciuc (+10,1%), Focşani (+9,37%) şi Deva (+8,86%), iar scăderi au fost doar în Alexandria (-1,56%), Reşiţa (-1,04%) şi Târgu Mureş (-0,75%).

În marile oraşe, preţurile au fost în general stabile de la un trimestru la altul. În Bucureşti, de exemplu, creşterea a fost de 1,42% de la primul trimestru la cel de-al doilea din 2016, cel mai mare avânt al valorilor avându-l sectorul 6 (+2,36%), în timp ce apartamentele la bloc din sectorul 5 par să fi pierdut uşor din valoare (-0,43%). În Braşov, creşterea a fost de 0,51%, în Constanţa de 1,55%, iar o creştere mai semnificativă s-a înregistrat în Cluj-Napoca, de 3,97%.

La nivelul perioadei analizate, 1 iulie 2015 – 30 iunie 2016, Cluj-Napoca a întrecut Bucureştiul în materie de valori de piaţă pe metru pătrat al apartamentelor amplasate în bloc. Astfel, în Cluj-Napoca, valoarea de piaţă pentru acest tip de locuinţe s-a ridicat la 1.048 de euro pe metru pătrat, în timp ce în Bucureşti, această valoare a fost de 1.018 euro pe metru pătrat. Topul valorilor de piaţă pentru apartamentele în bloc este urmat de Timişoara, cu 933 de euro/mp, Constanţa, cu 897 de euro/mp şi Iaşi, cu 887 de euro/mp.

În aceeaşi perioadă, din analiza pe cele şase sectoare ale Bucureştiului reiese că cele mai valoroase proprietăţi de tipul apartamentelor în bloc sunt cele din sectorul 1, unde valoarea de piaţă pe metru pătrat se ridică la 1.246 de euro/mp, urmat de sectorul 3, cu 1.070 de euro/mp şi sectorul 2 cu 1.023 de euro/mp.

„Nu este o surpriză faptul că cele mai multe proprietăţi evaluate pentru creditele acordate în primul an de la lansarea BIG sunt de departe cele rezidenţiale, dar - valoric - cea mai mare pondere în totalul proprietăţilor evaluate pentru creditare au avut-o cele comerciale”, a adăugat preşedintele ANEVAR.

În perioada menţionată au fost realizate aproximativ 96.000 de rapoarte de evaluare pentru proprietăţi rezidenţiale, reprezentând circa 75% din totalul numeric, cu o valoare de piaţă totală estimată la 6,5 miliarde de euro. Acestea au fost urmate la mare distanţă de cele aproximativ 12.000 de rapoarte de evaluare pentru terenuri, cu o valoare de piaţă cumulată de peste 2,1 miliarde de euro şi 11.000 de rapoarte pentru spaţii comerciale, cu o valoare de piaţă cumulată de peste 6,6 miliarde de euro.

Dintre proprietăţile rezidenţiale evaluate, cele mai multe au fost apartamente în bloc (peste 72.000 de rapoarte de evaluare), reprezentând aproape 75% din total. Valoarea de piaţă însumată a acestora a fost de peste 3,4 miliarde de euro. Casele cu teren evaluate (peste 20.000 de proprietăţi) au reprezentat aproximativ 22% din total, având o valoare de piaţă cumulată de peste două miliarde de euro.

Proprietăţile comerciale evaluate pentru creditare în perioada iulie 2015 – iunie 2016 s-au ridicat la o valoare de piaţă totală estimată de peste 6,6 miliarde de euro. Peste 41% din această valoare, respectiv 2,7 miliarde de euro, este aferentă spaţiilor comerciale aflate în clădiri independente, pentru care s-au efectuat aproximativ 4.000 de rapoarte de evaluare, cărora li se alătură 4.200 de rapoarte pentru spaţii comerciale parte dintr-o clădire, cu o valoare totală de piaţă de aproximativ 641 de milioane de euro. Valoarea de piaţă a spaţiilor de birouri amplasate în clădiri independente, evaluate pentru creditare în acest interval de timp, s-a ridicat la puţin peste două miliarde de euro, aproape 31% din total.

Proprietăţile industriale, pentru care în anul de referinţă s-au efectuat rapoarte de evaluare în contextul creditării, au o valoare de piaţă cumulată de 4,8 miliarde de euro, rezultată dintr-un număr de aproximativ de 7.000 rapoarte de evaluare.

Peste 12.300 de rapoarte de evaluare s-au realizat în perioada iulie 2015 - iunie 2016 pentru terenuri. Dintre acestea, aproape jumătate (circa 5.800 de rapoarte) au fost terenuri intravilane pentru construcţii, în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de euro, urmate de terenurile intravilane arabile (circa 2.400 de rapoarte), în valoare de aproximativ 292 de milioane de euro.

„Momentan, el (n.r. - Indicele Imobiliar) ne arată evoluţia apartamentelor de bloc pentru judeţele unde au avut loc suficiente tranzacţii, dar în curând ne propunem să îl extindem la mai multe judeţe şi, de asemenea, să lansăm şi indici pentru case şi terenuri. Pentru profesioniştii din această industrie, putem extrage şi furniza, la cerere, informaţii detaliate şi pentru alte tipuri de proprietăţi”, a completat Daniel Manaţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO