Constructii & Imobiliare

Oriol Casellas, Meta Estate Trust: Perioada de prudenţă în tranzacţiile imobiliare se apropie de final, iar revenirea cumpărătorilor în piaţă va aduce creşteri de preţ, ţinând cont de oferta viitoare limitată din principalele oraşe

Oriol Casellas Deig, CEO al Meta Estate Trust

Oriol Casellas Deig, CEO al Meta Estate Trust

Autor: Cristina Bellu

27.07.2023, 14:45 5104

Piaţa imobiliară locală traversează un moment de stabilizare, fără schimbări semnificative în preţurile locuinţelor vechi sau noi faţă de anul precedent, însă există o atitudine mai precaută din partea potenţialilor cumpărători, influenţată de factori de stres precum inflaţia, care reduce veniturile disponibile, şi dificultăţile legate de accesul la creditare, susţine Oriol Casellas Deig, CEO al Meta Estate Trust, companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar, prezentă pe piaţa SMT – AeRO a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul bursier MET.

În ciuda acestui context, şeful Meta Estate Trust apreciază că perioada de prudenţă se apropie de final, iar revenirea cumpărătorilor pe piaţă va aduce creşteri de preţ, având în vedere limitările viitoare ale ofertei în marile oraşe.

“Scăderea inflaţiei va dinamiza piaţa de real estate locală prin reducerea dobânzilor pentru creditele ipotecare şi reluarea în forţă a tranzacţiilor imobiliare. Accesibilitatea mai uşoară la credite va restabili încrederea şi va stimula cererea de achiziţionare a locuinţelor, având în vedere că există încă o cultură puternică a proprietăţii şi o nevoie reală de locuinţe noi în piaţa locală”.

Datele ANCPI arată că, în primul semestru din an, numărul tranzacţiilor imobiliare a scăzut cu 22% comparativ cu anul trecut, lucru care arată, o dată în plus, reticenţa cumpărătorilor.

Reducerea numărului de tranzacţii din prima parte a anului nu a generat, până acum, şi o scădere a preţurilor la locuinţe, potrivit reprezentantului companiei.

“Deoarece materialele de construcţie au avut costuri ridicate în anii precedenţi, scăderea preţurilor pentru dezvoltatori este dificilă şi există posibilitatea să asistăm la acest lucru în anumite proiecte, în special în cele cu finanţări bancare ce trebuie rambursate în perioada următoare”.

Analiza Meta Estate Trust evidenţiază că un alt factor de stres pentru piaţa de real estate este legat de cota de TVA aplicabilă pentru locuinţele mai mici de 120 mp – iniţial, prin diminuarea pragului pentru care se putea aplica TVA de 5% (de la  700.000 la 600.000 de lei, de la începutul acestui an) şi apoi prin discuţiile legate de majorarea cotei de la 5% la 9% pentru aceleaşi condiţii.

“Această schimbare va creşte presiunea asupra celor care caută o locuinţă şi va determina. pe termen mediu o diminuare a suprafeţei construite din partea dezvoltatorilor pentru a putea crea produse care se pretează bugetului cumpărătorilor”.

În ciuda acestor provocări, nevoia de locuinţe va persista, iar odată cu scăderea dobânzilor, cererea pentru achiziţii va creşte din nou.

Reprezentantul Meta Estate Trust este de părere că, pe termen lung, piaţa imobiliară va cunoaşte tot mai multe schimbări. Îmbunătăţirea stocului de locuinţe este o necesitate urgentă în România, dat fiind caracterul actual al fondului locativ, care este dominat de locuinţe mici, vechi, neîntreţinute şi supra-aglomerate.

Aceste aspecte prezintă o oportunitate extraordinară pentru piaţa imobiliară în viitor, mai ales în contextul în care România se situează printre ţările cu cele mai scăzute niveluri de efort financiar necesar pentru achiziţionarea unei locuinţe în cadrul Uniunii Europene.

„Pe lângă acestea, vom asista la o creştere accentuată a pieţei chiriilor, care în prezent reprezintă doar o proporţie mică din totalul gospodăriilor. În viitor, impactul închirierilor pe termen scurt, în special în zonele turistice populare, va fi semnificativ. Platforme precum AirBnB şi Booking oferă proprietarilor de locuinţe turistice o modalitate simplă de a obţine randamente atractive. Eficienţa energetică şi calitatea locuinţelor vor deveni aspecte din ce în ce mai importante pentru cumpărători, care devin mai informaţi şi mai selectivi în procesul de achiziţie a unei locuinţe", concluzionează şeful Meta Estate Trust.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO